Únava, bolesť hlavy, depresia? Nebežte hneď k lekárovi, to sa hlási jarná únava

Gabriela Bachárová, 28. marca 2022 o 04:30

Na jar sa po dlhom zimnom období väčšinou tešíme. Nevieme sa dočkať teplých slnečných lúčov, kvitnúcej prírody a ľahkých vetroviek. V skutočnosti nás však s príchodom teplejšieho počasia paradoxne prekvapí šok, ktorému sa u nás zvykne hovoriť jarná únava. Ako s ňou zatočiť?

Na jar sa tešíme, ale jej príchod nás vyčerpá.

Foto: Shutterstock.com

Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy, zmeny v trvaní slnečného svitu, ale na aj zmeny v životospráve – spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity. „Koniec zimy znamená nielen prebúdzanie prírody, ale aj prebúdzanie ľudského organizmu. Telo musí upraviť niektoré fyziologické procesy a reagovať na meniace sa pomery v životnom prostredí i v životospráve,” vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva.

Mladý a zdravý organizmus sa obvykle zmenám prispôsobuje ľahšie než organizmus ľudí v strednom a vyššom veku. S nástupom jari sa tak začína u citlivých ľudí prejavovať takzvaná jarná únava, vo zvýšenej miere sa objavuje u meteosenzitívnych ľudí, osôb s nízkym tlakom alebo u seniorov.

Jarná únava sa prejavuje:
• pocitom únavy,
• ospalosťou (aj tesne po prebudení),
• ťažkosťami so spánkom,
• bolesťami hlavy,
• malátnosťou,
• nesústredenosťou,
• podráždenosťou.

Sprievodným javom jarnej únavy je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie.„ Jarná únava je komplexný stav celého organizmu, nie je to ochorenie orgánové, a preto jarná únava nie je klasifikovaná ako choroba. Aj z tohto dôvodu existuje pomerne málo vedeckých štúdií, ktoré by podrobnejšie mapovali jej výskyt,” uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Jarná únava má prechodný ráz a nepríjemné príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Trvá to obvykle asi jeden až tri týždne, ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom, uvádza tlačová správa úradu.

Aká je prevencia aj liečba jarnej únavy?
• Každodenný dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu (nezaťažovať organizmus nárazovo neprimerane zvýšenou námahou po období zimného leňošenia, záťaž je vhodné zvyšovať postupne).
• Zdravá, pestrá, čerstvá a striedma strava plná vitamínov a minerálov.
• Zvýšený prísun zeleniny a ovocia, ktoré zvyšujú obranyschopnosť organizmu, posilňujú imunitu a chránia tak pred vznikom jarnej únavy.
• Strava by mala obsahovať aj celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy a zelené vňate.
• Dostatok tekutín – čistá voda, minerálky a nesladené čaje.


Zelený tip z lesa
Jar je obdobím medvedieho cesnaku, využite ho naplno aj v boji s jarnou únavou. Lístky medvedieho cesnaku obsahujú veľa dôležitých látok a sú okrem iného chutnou doplnkovou prevenciou pred chrípkou a prechladnutím. Nájdeme to v ňom vitamíny B a C, alicín (látka obsiahnutá napríklad v cibuli či cesnaku, pôsobí blahodarne na imunitu, ničí choroboplodné zárodky), flavonoidy (pôsobia ako skvelé antioxidanty, posilňujú cievy), jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny.

Cesnak nájdete v listnatých a lužných lesoch, jeho sezóna je však krátka - trvá dva mesiace v roku. Vyskytuje sa obyčajne na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch. Od iných, vizuálne podobných rastlín (konvalinka, jesienka), ho spoľahlivo rozoznáte jednoznačnou cesnakovou arómou, ktorú zacítite okamžite po odtrhnutí listu. Zbierame mladé listy medvedieho cesnaku, ktoré sa používajú do šalátov, polievok, nátierok či na prípravu prívarkov a tiež sa dá použiť na prípravu pesta. Pre rozkvitnutý medvedí cesnak, ktorý sa už ale nezbiera, je typické strapcovité súkvetie bielych kvietkov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >