6 zásad striedmych veľkonočných sviatkov. Nedajte prejedaniu šancu

gb, 15. apríla 2022 o 04:18

Nechcete po veľkonočných sviatkoch veľmi pribrať? Inšpirujte sa šiestimi zásadami, ako nepodľahnúť množstvu jedla a udržať si predsviatkovú váhu.

Tradičná veľkonočná plnka.

Foto: Shutterstock.com

Veľkonočné sviatky, rovnako ako Vianoce, sú obdobím pohody, ale aj veľkého množstva dobrého jedla. Veľkonočný baranček, vajíčka na všakovaké spôsoby, poctivá plnka s údeným mäsom, zemiakový šalát či iné, väčšinou tučné jedlá si v tento sviatočný čas nachádzajú miesto na našom stole. Sviatky jari však nemusíte prežiť s obavami o svoju postavu. Ide to aj inak.

Veľkonočné sviatky začínajú obdobím pôstu. Ide o čas, kedy sa podľa kresťanských tradícií jedáva striedmo, odpočíva sa a koná dobro viac ako inokedy. Dnes by sme toto obdobie mohli moderne nazvať jarným detoxom. Pomáha očistiť telo po dlhej zime a nájsť stratenú energiu. Ak sa však rozhodnete takúto očistu podstúpiť, bola by škoda zahodiť dosiahnuté výsledky kvôli nezdravému veľkonočnému menu. Veľkonočné sviatky sa dajú prežiť aj striedmo a zároveň chutne. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a nebudete sa musieť báť po sviatkoch stúpiť na váhu.
 

6 zásad striedmosti

podľa Moniky Rychlovskej Tělupilovej, výživovej špecialistky značky KetoMix
1. Doprajte si raňajky bohaté na bielkoviny
Ak začnete svoj deň s bielkovinami, máte vyššiu šancu, že vás počas dňa nebudú strašiť chute na sladké. Ideálne sú vajíčka na akýkoľvek spôsob, rýchlou voľbou je proteínový nápoj a ďalším zdravým variantom môže byť aj proteínové smoothie, uvádza sa v tlačovej správe.

2. Pite veľa vody
Správny pitný režim podporuje vyplavovanie škodlivých látok, ktoré sa počas chudnutia uvoľňujú z tukového tkaniva. Pravidelné a priebežné pitie vody taktiež čiastočne zapĺňa žalúdok, takže toho zjete menej. Do veľkonočného pitného režimu zaraďte nesladené nápoje, teda žiadne limonády a šťavy plné cukru.

3. Dodržiavajte pauzy medzi jedlami
Snažte sa aj cez sviatky jesť pravidelne, teda v čase, kedy je vaše telo na jedlo pripravené. Úplne najhoršie je prejedanie sa a celodenné zobkanie, pri ktorom má vaše telo problém všetko prijaté jedlo správne spracovať. Zároveň nerobte medzi jedlami príliš veľké prestávky. Chýbajúcu energiu sa bude telo snažiť doplniť večer, kedy vás prepadne vlčí hlad a zjete všetko, čo nájdete.

4. Zaraďte pohyb
Aby ste si udržali váhu pod kontrolou, je vhodné sa hýbať aj počas veľkonočných sviatkov. Keďže bude voľno, budete na to mať viac času. Nemusí ísť pritom o žiadne extra náročné cvičenie, stačí každodenná svižná prechádza alebo bicyklovanie.

5. Pozor na alkohol
Sviatky vnímame všeobecne ako príležitosť, aby sme si dopriali alkohol. Málokto si však uvedomí, že po alkohole sa priberá. Alkohol môže za to, že máme oveľa väčšiu chuť jesť nezdravé veci. Ak si teda nechcete z veľkonočných sviatkov pribaliť pár nových tukových vankúšikov, alkoholu sa úplne vyhnite. Maximálne si doprajte pohárik suchého vína.

6. Odľahčite jedálniček
Veľkonočné sviatky patria k sviatkom bohatého hodovania. Nie je však nič jednoduchšie, ako si tradičné veľkonočné jedlá pripraviť v zdravšej a ľahšej verzii. Stačí len správne nahradiť bežné suroviny, napríklad cukor čakankovým sirupom.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >