Je potrebné obliekať bábätku rukavičky a ponožky? A čo čiapka?

ahojmama.sk, 30. júla 2024 o 05:26

Niektorí rodičia ich považujú za základ novorodeneckej výbavy. Dôvody sú rôzne: Aby bábätku nebolo zima, aby sa nepoškrabalo, aby neochorelo – skrátka aby malo všetok potrebný komfort. Potrebujú však bábätká rukavičky, ponožky a čiapku naozaj?

Termoreguláciu bábätku najlepšie zabezpečuje hruď matky, ideálne v kontakte koža na kožu, ktorý prináša množstvo ďalších benefitov.

Foto: shutterstock.com

Obliekanie dieťaťa vždy závisí od prostredia aj ročného obdobia. Je samozrejmé, že do mrazov rukavice či čiapku navlečieme aj sebe, bábätku v izbe pri normálnej teplote ich však rozhodne netreba. Naopak, môže to byť v jeho neprospech.

Je pravda, že prvé dni po narodení sa u bábätiek ešte len vyvíja termoregulačná schopnosť, a mávajú chladné koncové časti tela ako uši, nos, a prsty na rukách a nožičkách. To však neznamená, že im je zima a treba ich nahrubo obliekať či dávať na ruky rukavičky. „Rukavičky oberajú deti o potrebné hmatové podnety z okolitého prostredia,“ vysvetľuje nevhodnosť tohto odevu primárka neonatologického a detského oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen Veronika Barkáčová.

Čo sa týka ponožiek, tie už lekárka odporúča, nie však v horúcich letných dňoch. V teple sú, podobne ako u dospelých, zbytočné a bránia dieťaťu v ochladzovaní.

A čo čiapka? Ani tú bábätku v izbe netreba. Ak však ide vonku, je dobré, ak ju má. V lete tenkú, ktorá chráni pred slnečnými lúčmi, v chladných dňoch je potrebná už hrubšia, aby udržiavala teplo a chránila pred vetrom.


ANKETA:

Obliekali ste bábätku v miestnosti rukavičky?

6,3%



93,8%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >