Najpopulárnejšie mená bábätiek v tomto roku? Slovenskí rodičia dlhodobo obľubujú tieto

Patricia Poprocká, 15. decembra 2023 o 11:38

Zdá sa, že čo sa týka mien pre svoje deti, slovenskí rodičia už niekoľko rokov obľubujú tie isté. Potvrdzujú to i tohtoročné štatistiky, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra. Aké boli najpopulárnejšie mená pre bábätká v tomto roku?

Kritériá pri výbere mien pre bábätká na Slovensku prísne nie sú.

Foto: Tomáš Kožík

Sofia, Eliška, Viktória a Jakub, Samuel, Adam – toto sú trojice mien, ktoré dávali rodičia svojim deťom v tomto roku najčastejšie.

Ako vyplýva z údajov ministerstva, mená Sofia a Jakub si držia vysokú obľúbenosť už od roku 2010, nepretržite sa držia na popredných priečkach, i keď nie vždy na úplne prvých. Napríklad Jakuba v rokoch 2014 a 2015 predbehol v popularite Adam, medzi dievčatmi zasa v roku 2020 viedlo meno Ema, či v roku 2021 Nina. Sofia a Jakub však nijako výrazne nezaostávali. Trend sa zvlášť výrazne nemení ani z hľadiska desaťročí, napríklad v rokoch 2003 až 2009 boli na prvej priečke najpopulárnejších mien nepretržite Viktória a Samuel. Tie sú dodnes v prvej trojke.

V roku 2023 slovenskí rodičia dávali svojim deťom ešte často mená Nina, Natália, Ema, Sára, Nela, Olívia a Mia. Medzi chlapcami sa do prvej desiatky dostali ešte Šimon, Michal, Oliver, Tomáš, Filip, Matej a Martin.

Na Slovensku je možné dávať deťom viac krstných mien, pravidlá na výber nie sú prísne. Stačí, ak rodičia preukážu, že sa toto meno používa v niektorej z krajín. Medzi deťmi tak možno nájsť napríklad aj Ozana, Kemala, Tristana, Velesa, Eysanu, Naru, Raniu, dokonca Melody či Violetu.


ANKETA:

Páčia sa vám mená Jakub a Sofia?

30,2%



25,8%



5,8%



20,4%



17,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >