Jablká, čo s nimi? Tipy, ako ich rýchlo a jednoducho spracovať

Patricia Poprocká, 24. augusta 2024 o 04:54

Jablká už začínajú dozrievať, a tým čerstvo odtrhnutým zo stromu sa nič nevyrovná. Nie všetky však stíhame zjesť. A ak k nim pridáme ešte tie popadané zo stromu, otázka „čo s nimi?“ je namieste. Skúste niektorý z našich tipov na spracovanie jabĺk.

Niet nad čerstvé, doma vypestované.

Foto: Shutterstock.com

Džús

Ak čerstvé, tak čerstvé aj v tekutom stave. Čo potrebujete, je kvalitný odšťavovač. Jablká umyte a nakrájajte na kocky. Výhodou je, že ich nemusíte ani zbavovať šupiek ani jadierok v strede, odtrhnite iba stopku. Ďalší postup je jasný – vložte do odšťavovača a stopercentný džús je hotový. Pre lepšiu chuť však odporúčame odšťaviť aj pár kúskov mrkvy, aspoň jeden citrón, a pomaranč, ananás alebo mango. Džús si zamilujete. A ak sa náhodou nevypije hneď, vydrží v chladničke aj do ďalšieho dňa.

Polotovar na koláč

Aj v tomto prípade je spracovanie vcelku jednoduché, i keď o čosi pracnejšie než pri džúse. Jablká umyte a nastrúhajte na strúhadle do veľkej misky. Zbavovať šupiek nemusíte, ale nie je to na škodu. Keď máte hotovo, pridajte do zmesi trocha cukru a škorice. Ponakladajte do zaváraninových pohárov (najlepšie sedemdecových) a dajte na krátko sterilizovať do rúry. Nie dlho, aby nezmäkli a nevznikla z nich kaša. Poháre potom poukladajte do špajze alebo pivnice a ak v zime dostanete chuť na jablkový koláč, budete mať kus práce hotovej.

Sušené

Aj tie oceníte najviac v zime. Jablká umyte a v šupke ich nakrájajte na plátky alebo kolieska, hrubé okolo pol centimetra, viac nie. Ak máte sušičku, naukladajte ich tam, ak nie, tak na plech, vystlaný papierom na pečenie. Posypte ich škoricou a začnite sušiť. Ak sušíte v rúre, tak na 50 stupňoch (silnejšie nie, aby nezhoreli). Dobré je, ak má kam unikať prebytočná vlhkosť, teda ak mierne pootvoríte dvierka. Čas sušenia sa stanoviť nedá, závisí od druhu jablka i rúry. Že sú vysušené, spoznáte tak, že prestávajú byť pružné, ale pozor, netreba z nich robiť chrumkavé čipsy (iba v prípade, že máte radi práve také).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >