Ivanin denník 11: Ani dnes nemám dobré správy...

gb, 4. februára 2021 o 04:18

K jednej novej metastáze pribudli ďalšie dve. Zlá správa Ivanu Debrecéniovú (37) zasiahla, no stále väčšiu nádej nachádza vo viere v Boha.

Ivana Debrecéniová s priateľom Henrichom.

Foto: archív Ivany Debrecéniovej


V predchádzajúcich dieloch nášho seriálu ste sa dozvedeli, že Ivane Debrecéniovej z Levíc sa po úspešnej liečbe veľmi agresívnej rakoviny hrubého čreva s metastázami tento rok objavili nové ložiská. Boli vyoperované a mladá žena si momentálne prechádza náročnou chemoterapiou. Pred pár týždňami jej v krvi odhalili zvýšené hodnoty takzvaných onkomarkerov, ktoré poukazovali na možnú prítomnosť nových metastáz, žiaľ vyšetrenie na magnetickej rezonancii ukázalo, že naozaj ide o nové ložisko v oblasti konečníka. Aby zlých správ nebolo málo, objavili sa i ďalšie nové ložiská.

Náročnú situáciu sa nezdolná žena snaží zvládať, ako sa len dá, v poslednom období si veľmi obľúbila háčkovanie rozkošných čapíc. Nádej a upokojenie nachádza na prechádzkach v prírode. No a tiež pôsobí v občianskom združení Prežila som TO, ktoré pomáha onkologickým pacientom. Založila i rovnomennú facebookovú stránku, ktorá združuje ľudí snažiacich sa vyrovnať sa s náročnou životnou situáciou pomocou umeleckej tvorby. Koncom minulého roku zažila veľké prekvapenie, priateľ Henrich ju požiadal o ruku. Prečítajte si ďalší diel nášho pravidelného seriálu, v ktorom sa dozviete, ako Ivanin boj s ťažkým protivníkom pokračuje.

„Posledné dva týždne boli pre mňa veľmi náročné fyzicky aj psychicky. Musela som sa pripraviť na vyšetrenie PET CT a kvôli nemu sa mi o týždeň posunul aj termín plánovanej chemoterapie, ktorú mi bolo možné podať až niekoľko dní po tomto vyšetrení.

To sa odrazilo na mojich ukrutných bolestiach, ktoré sa pred každou ďalšou chemoškou objavujú presne ako hodinky, a preto som ich bez prestávky musela znášať celý nasledujúci týždeň...

A výsledky tohto najdôležitejšieho vyšetrenia ma veru tiež vôbec nepotešili...

Odhalili totiž ďalšie metastázy v okolí pečene a pankreasu...

Momentálne napriek tomu moja nastavená liečba zostáva nezmenená a ak sa neskôr ukáže, že zaberá, budú ma môcť znovu operovať.

Priznám sa, bola som z tejto informácie niekoľko dní dosť skľúčená a k tomu ešte aj ubolená, no našťastie mám toho môjho úžasného Henra, ktorý sa ma vždy snaží nejako rozveseliť a zároveň aj vyvenčiť aspoň na nejakom krátkom výlete. A keď nevládzem, dá si so mnou aspoň pár kolečiek chôdze okolo činžiaku, v ktorom bývam.

A ešte mám okrem neho aj to moje háčkovanie, z ktorého som stále viac pobláznená, neustále vymýšľam nové modely čiapočiek a tie, čo považujem sa vydarené, rozdávam svojim priateľom.

Táto je pre dievčatko, ktoré sa v posledných dňoch stalo mojím slniečkom, vraví I. Debrecéniová.

Foto: archív Ivany Debrecéniovej

A ak ak by sa mi v blízkej budúcnosti niektoré podarili vyrobiť k mojej úplnej spokojnosti, rada by som na ne začala robiť aj aukcie, ktoré by mohli byť v týchto náročných časoch podporou činnosti nášho občianskeho združenia a zároveň by som čiapočkami chcela občas obdarovať aj nejakého onkologického pacienta.

A ako som už v spomínala v predchádzajúcom článku, našla som si v posledných dňoch ešte aj tretiu záľubu, ktorá ma začala ohromne napĺňať. Stalo sa ňou počúvanie Božieho slova, ktoré ma každým dňom oveľa viac fascinuje.

V Božom slove totiž nachádzam odpovede na množstvo otázok, ktoré doteraz trápili moju dušu a hľadala som na ne odpovede vo všetkých možných zdrojoch, ktoré mi prišli do cesty. No nikde pre mňa tie odpovede doteraz neboli dostatočné a dávajú mi zmysel až teraz, keď spoznávam o čom je skutočná viera a učenie pána Ježiša Krista.

Ivana Debrecéniová vo svojej čiapke.

Foto: archív Ivany Debrecéniovej

Zisťujem, že v biblii človek nájde odpoveď na každú jednu svoju otázku a riešenie na akýkoľvek svoj problém, ktorý ho trápi, a preto mi táto cesta pripadá neskutočne úžasná. Vďaka tejto ceste som už našla aj niekoľko nových priateľov, ktorí ma učia, ako sa modliť, ako mám prehlbovať svoju vieru a dokonca aj to, ako dokázať skutočne odpustiť.

Na tomto všetkom som totiž roky pracovala, no vždy som mala pocit, že to robím zle, alebo že to nedokážem urobiť vôbec. A až teraz začínam rozumieť tomu, prečo sa mi v tom nedarilo a aj tomu, prečo som z toho všetkého mávala zmiešané pocity.

Všetko mi teraz začína do seba zapadať, ako keby som našla poslednú časť skladačky do môjho puzzle a preto verím, že aj s touto duchovnou pomocou sa mi podarí všetko oveľa ľahšie zvládnuť...

No a okrem tohto všetkého ešte v najbližších dňoch plánujem vytvoriť aj niečo úplne nové, pretože sme v našej skupinke Prežila som to usporiadali ďalšiu skvelú súťaž.

Návrh na túto súťaž nám poslala úžasná pani spisovateľka Jana Kuricová a venovala nám do nej pre troch výhercov dokonca aj svoje dve umelecké diela. Sú nimi knihy „Na dno duše" a „ KoTY“ a víťazov ktorí ich získajú vyžrebujeme budúci týždeň v stredu 10. februára. Do tejto našej súťaže sa môže zapojiť každý, kto sa rozhodne vytvoriť niečo, čo sa ešte nikdy vytvoriť nepokúsil.

Kto získa tieto dve skvelé knihy?

Foto: archív Ivany Debrecéniovej

Napríklad ten, kto rád niečo vyrába skúsi pre zmenu niečo napísať, ten kto píše niečo namaľovať a ten, kto si myslí, že je úplný handmade antitalent sa pokúsi niečo vlastnoručne vyrobiť. Nejde nám samozrejme o žiadne dokonalé umelecké diela, ide hlavne o zábavu a zbavenie sa ťažkých myšlienok, ktorých je v poslednej dobe okolo nás neúrekom.

A kto vie? Možno niekto v sebe objaví aj skrytý talent, o ktorom doteraz absolútne nič netušil.

Veľmi sa teda teším na každé jedno dielo, na ktorého fotografiu čakáme v komentári k vyhlásenej súťaži v našej skupinke a samozrejme, ak ešte niekto z čitateľov nie je naším členom no rád by sa do súťaže zapojil, radi ho u nás privítame."






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >