Ignorovaný problém. Na chodbách a v jedálňach škôl je taký hluk, ako keď cirkulárka reže drevo

SITA, 13. januára 2022 o 04:15

Priemerná hladina hluku dosahuje v triedach vyššiu hodnotu ako na vonkajších detských ihriskách, niektoré dokonca prekonávajú aj hustú cestnú premávku.

Na školách panuje hluk.

Foto: Shutterstock.com

Svetová zdravotnícka organizácia očakáva, že počet mladých ľudí vo veku 12 až 35 rokov s čiastočnou alebo úplnou stratou sluchu sa zvýši do roku 2050 celosvetovo až o 67 percent na 2,5 miliardy.

„Najčastejším dôvodom, prečo sa na nás školy a materské škôlky obracajú, je, že počuli alebo čítali o pozitívnom vplyve ticha na zdravie a psychiku. V súčasnej napätej pandemickej situácii, ktorá kladie zvýšené nároky na psychiku detí aj dospelých, sa táto téma dostáva do popredia,“ potvrdzuje Peter Petraško zo spoločnosti Ecophon. Dodáva, že doterajšie merania úrovne hluku na slovenských školách potvrdzujú nadmerné hodnoty, predovšetkým v parametroch času dozvuku, trepotavej ozvene a zhoršenej úrovne zrozumiteľnosti reči.

Z výsledkov výskumu vyplýva, že priemerná hladina hluku dosahuje v triedach vyššiu hodnotu ako na vonkajších detských ihriskách, niektoré dokonca prekonávajú aj hustú cestnú premávku. Ešte horšie sú na tom školské chodby a jedálne, ktoré sa približovali k úrovniam viac ako 80 decibelov, čo je hluk, ktorý vydáva cirkulárka na drevo zo vzdialenosti desať metrov. Podľa štúdií môže mať hluk negatívny vplyv aj na dosahované študijné výsledky, a to najmä z jazykov vrátane materinského a matematiky. V dôsledku dobrej akustiky sa podľa ďalšej štúdie, naopak, zlepšili výsledky testov u študentov o štyri až sedem percent, zlepšila sa aj spolupráca a sústredenosť, čo viedlo k menšej únave.

Problémy s nadmerným hlukom v školských priestoroch je možné zmierniť úpravou akustických podmienok, pričom aj malé zníženie úrovne hluku môže priniesť veľký efekt. „Napríklad montážou vysoko absorpčného stropu dokážeme znížiť vnímanie hladiny hluku o polovicu. To výrazne mení situáciu v triede. Nakoľko je všetkých počuť a všetkým rozumieť bez toho, aby museli zvyšovať hlas, študenti a učitelia začnú hovoriť tichšie a celkovo sa hlasitosť zníži o desať decibelov,“ vysvetlil odborník na akustické riešenia, ktorý verí, že v ďalšom období sa budú tomuto problému venovať aj ostatné školy, keďže ide o zdravie detí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >