Hlad je hlad, i keď sa mama práve vydáva... Lucia dojčila dcérku na vlastnej svadbe.

Patricia Poprocká, 29. januára 2022 o 05:10

Bezprostredné, sponátnne, veselé a – nezabudnuteľné. Keď sa dieťa potrebuje nadojčiť, aj svadba počká. V takom duchu sa niesol nedávny sobáš Košičanky Lucie, do ktorého toto jedinečné čaro vniesla poldruharočná dcéra novomanželov Klárka.

Moment, chvíľku prestávka...

Foto: archív Lucie S.

Lucia o Klárke hovorí, že je to živé striebro, a všetci ju nesmierne milujú. Primerane tomu vyzeral aj svadobný obrad. Kým mnohé páry chcú mať v tejto slávnostnej chvíli „naprogramovanú“ každú minútu, u Lucie to bolo celkom iné. „Uprostred ceremónie sa rozhodla, že už ju nebaví sedieť pri babke a vypýtala sa k nám. Tak máme krásnu spomienku na to, ako stojíme pred oddávajúcim traja,“ smeje sa dnes.

To nebolo všetko. Po gratuláciách novomanželom sa Klárka chcela dojčiť a jej mama Lucia nemala dôvod nevyhovieť. Veď prečo nie? „Vďakabohu za ten overal čo som mala na sebe – tak vznikla aj táto fotka,“ vysvetľuje Lucia.

Obrázok dojčiacej nevesty nie je síce práve typický, zato krásny a o to výnimočnejší. „Je to naša typická rýchla poloha tzv. Na stojáka,“ dodáva Lucia s úsmevom.

Všetko sa dá, keď sa chce.

Foto: archív Lucie S.

Vydávala rok a pol po narodení dcérky. „Tehotná som svadbu mať nechcela, hneď po pôrode som sa zasa na svadobné šaty necítila, no a celkovo sme sa aj rozhodovali, či vystrojiť veľkú poriadnu svadbu alebo menšiu len s najbližšou rodinou,“ spomína.

Napokon rozhodla pandémia koronavírusu a svadba bola aká bola. Menšia, ale i vďaka Klárkinej detskej bezprostrednosti nezabudnuteľná.

Hoci sa v minulosti sa u nás i v zahraničí riešili viaceré prípady, kedy sa ľudia pohoršovali nad dojčením starších detí mimo domu, Lucia tento problém nemá. Okolie ju v tom podporuje, napokon, jej švagriná je laktačnou poradkyňou. „Práve jej, Petre Jablonskej a podpore okolia vďačím za to že vôbec dojčím,“ vraví Lucia. „Začiatky neboli jednoduché. Samozrejme, že som si v nemocnici vypočula, že kojiť s takýmito bradavkami nebudem a domov nás prepustili s klobúčikmi. Netreba sa ale báť poprosiť o pomoc, myslím si, že každá laktačná poradkyňa sa len poteší, keď pomôže novopečenej mamičke a bábätku sa správne dojčiť.“

Klárka má dnes rok a 10 mesiacov a o ukončení dojčenia Lucia neuvažuje. „Je to naša komunikácia, spôsob tíšenia bolesti, hladu, smädu, prvá pomoc pri každej krivde,“ usmieva sa.



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >