Poď von! 10 najlepších retro hier, ktoré budú milovať aj vaše deti. Naučte ich skákať gumu

Gabriela Bachárová, 29. marca 2019 o 13:33

Zatiaľ čo pre dnešných rodičov bolo v detstve trestom, keď nemohli ísť von, súčasné deti to maju presne naopak. Von sa im nechce, veď čo by tam robili, keď doma majú počítač, tablet a mobil. Zmizli partie, ktoré deťom umožňovali zažiť radosť z čerstvého vzduchu a pohybu. A to je škoda. Ak však deťom predstavíte hry zo svojho detstva, uvidíte, že po mobile ani nevzdychnú.

Skákanie gumy budú zbožňovať aj vaše deti.

Foto: Shutterstock.com

Retro hry sú niekedy drsné a môže počas nich prísť aj k úrazu, možno potečie aj krv. A to sa veľmi nezlučuje s dnešným ochranárskym prístupom, keď sa o deti extrémne bojíme. Lenže spomeňte si na seba, ako ste sa cítili po dni strávenom „nebezpečnými" detskými hrami? Šťastne a uvoľnene. Rozbité koleno k tomu jednoducho patrilo. Tak ho „doprajte“ aj vlastným deťom.

1. Skákanie gumy

Nesmrteľná klasika. Potrebujete len obyčajnú krajčírsku gumu, pár kamarátov a menší betónový alebo trávnatý povrch. Neplatí pritom, že skákanie gumy je len dievčenská záležitosť, rovnako bude baviť aj chlapcov, veď je rovnoprávnosť. Nepamätáte si už, ako sa guma presne skáče? Pomôže vám internetový návod.

Skákanie gumy, úroveň od 1 do 4



Skákanie gumy, úroveň od 5 do 10



2. Vybíjaná

Hrajú dve družstvá, každé ma kapitána. Ihrisko sa vymedzí kriedou na dve časti. Vzadu za čiarami stoja kapitáni, ktorí si raz prehodia loptu so svojimi spoluhráčmi a potom sa už snažia vybiť súpera. Víťazom je samozrejme ten, kto vybije všetkých protihráčov.

Alebo iná varianta hry, opäť hrajú dve družstvá. Jedno sa snaží trikrát si medzi sebou loptu prehodiť, hráči z druhého tímu ju chytajú. Ak chytia, budú si prehadzovať a vybíjať oni. Ak sa prvému družstvo podarí loptu si trikrát prehodiť, začínajú vybíjať. Hráč, ktorého sa dotkne lopta tak, že pritom spadne na zem, ide von. Ak ju však chytí do rúk, získava loptu pre svoju družstvo. Vybití hráči môžu postávať na boku ihriska a snažiť sa uchmatnúť loptu, ak sa náhodou vygúľa von a potom ju prihrať svojim.

3. Schovávačka

Hru na schovávačku netreba predstavovať ani dnešným deťom, hrajú ju úplne inštinktívne tak ako generácie pred nimi. Najjednoduchšou variantou je napočítať do stanoveného čísla a zahlásiť: Idééém. Ak aj dieťa kamaráta nájde, nemá vyhraté. Musí ešte dobehnúť k „domčeku“ a vyhŕknuť: Desať, dvadsať a meno nájdeného. Podarí sa mu to skôr ako schovanému dieťaťu, ktoré tiež beží k domčeku? Ďalším hľadajúcim bude dieťa, ktoré sa nechá nájsť ako prvé.

4. Škôlka s loptou

Keď nebol nablízku žiadny kamarát, deti sa v minulosti dokázali zabaviť aj samé. Hádzalo sa loptou či loptičkou o stenu paneláku, domu, čohokoľvek. Dieťa môže postupovať napríklad takto:
10krát hodí loptu o o stenu
9krát ju hodí tak, aby dopadla a odskočila, potom ju chytí
8krát ju hodí a tleskne pred telom
7krát hodí a tleskne pred i za telom
6krát ju hodí a chytí ľavou rukou
5krát hodí a chytí pravou rukou
4krát hodí pod pravou nohou
3krát hodí pod ľavou nohou
2krát hodí otočené chrbtom k stene a chytí
1krát hodí, otočí sa a chytí

Ďalšiu variantu škôlky s loptou môžete nájsť na tomto videu



5. Krvavé koleno

Obdoba klasickej naháňačky s jemným nádychom hororu. Jedno dieťa predstavuje Krvavé koleno. Ostatné deti okolo neho chodia a odriekajú: Prvá hodina odbila, lampa ešte svietila, druhá hodina odbila, lampa ešte svietila, tretia hodina odbila, lampa ešte svietila… a tak ďalej. Kedykoľvek môže Krvavé koleno vykríknuť „Lampa zhasla!“ a začne naháňať deti. Koho chytí ako prvého, ten ide naháňať namiesto neho.

6. Cukor, káva, limonáda...

Jeden hráč sa postaví na koniec určenej, minimálne desať metrov dlhej trasy. Ostatní sa postavia na štart. Hráč začne recitovať Cukor, káva, limonáda, čaj, rum, bum, prípadne Vidličky, lyžičky, nože. Ostatní sa k nemu rozbehnú. Na bum sa všetci zastavia a robia sochy, nesmú sa pohnúť. Koho hráč uvidí, že sa pohol, ide znovu na štart. Vyhráva ten, kto sa ako prvý dotkne hráča v cieli.

7. Stopovacia hra

Dajte dohromady pár rodín a vydajte sa na dobrodružnú stopovaciu výpravu v prírode. Rozdeľte sa na dve skupiny. Prvá skupin s kriedou, papierom a perom vyštartuje na trasu, ktorú si zvolí. Počas cesty necháva na zemi, kameňoch či stromoch kriedou šípky, aby ju druhý tím mohol po stanovenom čase, napríklad po pol hodine, začať sledovať.

Na trase zanecháva prvé družstvo rôzne úlohy. Upozorní na to zvolenou značkou, napríklad krížikom v krúžku. Úlohu napíše na papierik, ktorý schová niekde blízko značky, druhá skupina ho musí nájsť. Úlohy môžete vymyslieť podľa situácie. Sú na ceste šišky? Nech z nich vytvoria domček. Vidno na okolí odpadky? Nech ich pozbierajú. Deti budú baviť aj hry typu hádaniek, doplňovačiek či matematických úloh. Na konci trasy skupina nakreslí dohodnutý znak, ktorý signalizuje, že sa schovali a možno ich začať hľadať. Keď ich nájdu, môžu sa vymeniť a hra začína odznova.

8. Kráľu, kráľu, daj vojačka

Deti sa rozdelia na dve skupiny s rovnakým počtom členov. Postavia sa oproti sebe vo vzialenosti pár metrov (minimálne päť) a chytia sa pevne sa ruky. Začínajúce družstvo povie: „Kráľu, kráľu, daj vojačka.“ Druhý tím zborovo odpovie: „Ktorého?“ Prvé družstvo si vyberie a zavolá jeho meno. Vybraný hráč sa rozbehne a snaží sa preraziť ruky súperov. Ak je úspešný, vezme si jedného z hráčov, cez ktorých prešiel, do svojho tímu. Ak nemal úspech, zostáva v cudzom družstve. Vyhrá to, ktoré má na konci najviac hráčov.

Ako sa hrá Kráľu, kráľu, daj vojačka si pozrite vo videu (je v angličtine)



Takto má vyzerať panák

Foto: Gabriela Bachárová

9. Skákanie panáka alebo tiež škôlka

Najprv si nakreslite kriedou panáka, ako má vyzerať, ukazuje náš obrázok. Potom deti po jednotlivých políčkach skáču na jednej nohe, na číslice 7 a 0 obidvomi nohami naraz. Po doskočení na hlavu sa skokom otočia a pokračujú naspäť. Hru možno sťažiť tak, že na niektoré políčko hodí dieťa kamienok, to potom musí preskočiť.

10. A ako bonus… komu zazvoníme?

Obľúbenou kratochvíľou dnešných štyridsiatnikov bolo zvoniť cudzím ľudom na domové zvončeky a potom rýchlo utekať preč. Je to síce skvelá športová aktivita, ktorá posilní srdce aj pľúca, ale deťom o nej radšej ani muk.

Máte tip na retro hru, ktorú sme v článku nespomenuli? Napíšte nám ju do komentárov pod textom. Ďakujeme.


ANKETA:

Môžu sa podľa vás preniesť retro hry aj do súčasnosti?

95,1%



1,1%



3,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >