Fašiangové šišky. Tieto nemajú chybu! Jednoduchý recept modernej mamy

Patricia Poprocká, 10. februára 2024 o 06:36

Aké by to boli fašiangy bez šišiek? Nadýchané a voňavé pečené buchty sú obľúbenou detskou maškrtou. Receptov na ne je neúrekom, my vám dnes ponúkame jeden jednoduchý a rýchly v dvoch verziách – s vajíčkami aj ich rastlinnou náhradou.

Šišky, kto by ich nemal rád?

Foto: Miriam Galajdová

Potrebujeme: 750 gramov múky (môže byť aj špaldová, prípadne polohrubá, do ktorej môžete ale nemusíte primiešať aj trocha pomletej pohánky a ovsených vločiek, aby boli šišky výživnejšie), tretinu kocky droždia, pol litra mlieka (môže byť aj rastlinná náhrada), vanilka, dve vajíčka (pre vegánov pol hrnčeka chia semiačok), cukor podľa chuti a troška rumu (nie je nevyhnutný, dobré sú aj bez neho). Na vyprážanie olej.

Postup: Do misky nasypeme múku a vanilku. V hrnčeku rozmiešame v mlieku droždie a cukor, necháme podkysnúť. Kvások vlejeme do múky, pridáme vajíčka, resp. chia semiačka a rum. Vypracujeme cesto strednej hustoty. Ak je príliš husté, prilejeme ešte vodu.

Práve vypracovanie cesta je najdôležitejšou časťou celej prípravy šišiek. Musí byť naozaj dôkladné, aby boli šišky po upečení nadýchané a vzdušné. Najlepšie je cesto hnietiť čistou rukou, dôkladne a dostatočne dlho, až kým sa samé neodliepa od boku misky a našej ruky. Potom necháme v teple vykysnúť.

Keď je cesto hotové, dáme ho na pomúčenú pracovnú dosku. Nevaľkáme, len jemne rovnomerne roztiahneme rukami, snažíme sa o rovnakú hrúbku. Potom vykrajujeme pohárom kolieska – šišky (veľkosti aké obľubujeme) a pečieme na rozpálenom oleji klasickým spôsobom. Jemne, doružova, aby neboli príliš tmavé.

Podávame s džemom, šľahačkou, ovocnou penou alebo ovocím.

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >