Eliška sa narodila mŕtvej mamičke, darí sa jej. Príbuzní poslali záchranárom dojemný odkaz

Gabriela Bachárová, 15. januára 2020 o 05:20

Dnes je to presne päť mesiacov, čo mozgovo mŕtva žena porodila vo Fakultnej nemocnici v Brne dievčatko Elišku. Darí sa jej dobre a podľa lekárov nemá žiadne zdravotné obmedzenia.

Záchranári zo Znojma pomohli k tomu, že mozgovo mŕtva žena porodila zdravé dieťatko.

Foto: Nemocnice Znojmo

Zdravé a šťastné dievčatko príbuzným pomáha vyrovnať sa so stratou svojej mamičky, dvadsaťsedemročnej Evy z moravského Třebíča. „Je veselá a úsmevmi naozaj nešetrí. Je to veľká náplasť na stratu jej mamičky, našej nevesty. Za to vám patrí veľké ďakujem,“ napísala vďačná rodina záchranárom z nemocnice v Znojme.

„V apríli 2019 sme boli nútení privolať zdravotnú záchrannú službu k našej neveste. Nevieme ani, ako sa volala lekárka, ktorá v ten deň mala službu a dorazila k nám s celou posádkou vozidla záchrannej služby, neskôr priletel tiež vrtuľník,“ popísali starí rodičia malej Elišky.

„Našu nevestu sa už nepodarilo zachrániť, ale, ako nám bolo aj neskôr potvrdené vo Fakultnej nemocnici Brno, vďaka vašim zdravotníkom, vďaka ich znalostiam, zručnostiam, rýchlemu vyhodnoteniu celej situácie, vybaveniu záchranného vozidla, a tým pádom výbornému zaisteniu vitálnych funkcií našej nevesty, mohli vo Fakultnej nemocnici nadviazať na profesionálne urobenú prvú pomoc.

Po takmer štyroch mesiacoch úžasnej starostlivosti oddelenia ORIM I nám do našej rodiny predali malú vnučku, ktorej nevesta dala život, hoci sama už bola za prahom smrti. Je to neuveriteľný príbeh, zázrak, ktorého sme my i vy neoddeliteľnou súčasťou. V každom úsmeve našej vnučky bude zároveň naša veľká vďaka.“

Záchranárov vyznanie starých rodičov nenechalo chladnými. „Ťažko hľadáme slová, ktoré by vyjadrili našu radosť a dojatie, keď sme si čítali tieto riadky. Ďakujeme a dievčatku prajeme veľa zdravia, šťastia a spoločne strávených chvíľ,“ reagovali na list na svojom facebookovom profile.

Šťastie v nešťastí

Eliška prišla na svet 15. augusta minulého roka s pôrodnou váhou viac ako dva kilogramy. Narodila sa cisárskym rezom v 34. týždni tehotenstva svojej mamičke, ktorá utrpela masívne krvácanie do mozgu. Lekári 117 dní udržiavali ženine vitálne funkcie, dýchala s pomocou prístrojov, lekári jej podávali lieky na činnosť srdca, udržiavali obličky i tráviaci trakt, ktorý bol mimoriadne dôležitý kvôli výžive plodu.

Podstatnú rolu zohrali aj umelé hormóny, napríklad na urýchlenie vývoja pľúc, ktoré podporili dobrý vývoj tehotenstva. Po narodení Elišky ženu od prístrojov odpojili. Ide o unikátny príbeh so šťastným koncom, vo svete sa zatiaľ stalo len zopár podobných prípadov.

Pozrite si video, ako sa lekári starali o tehotnú ženu








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >