Drží dieťa pri písaní správne ceruzku? Ovplyvňuje to aj rečové schopnosti, vraví špeciálna pedagogička

SITA, pt, 12. marca 2019 o 10:21

Takmer tretina škôlkárov, ktorí majú nastúpiť do školy, nevie pri písaní správne sedieť, držať ceruzku ani tlačiť pri písaní na papier. Vyplýva to zo správy Štátnej školskej inšpekcie o materských školách v uplynulom školskom roku.

Vedeli ste, že na písaní a kreslení sa podieľa asi 200 svalov?

Foto: shutterstock.com

Inšpekcia sledovala 432 tried v 155 materských školách. U takmer tretiny detí odhalila problémy s grafomotorikou, teda so správnym držaním pera, v dôsledku čoho nevedeli vyvinúť primeranú intenzitu tlaku na podložku. Často tiež zotrvávali v nevhodnej telesnej pozícii vzhľadom na polohu papiera či zošita.

Správne držanie a sed pritom patria medzi základné zručnosti, ktoré by si malo dieťa osvojiť ešte pred nástupom do prvého ročníka.

„V praxi sa s nesprávnym držaním pera či ceruzky stretávam pomerne často. Rodičia často ani nevedia, ako má vlastne správne držanie vyzerať a aké problémy môže dieťaťu nesprávne držanie pera v budúcnosti spôsobiť,“ povedala špeciálna pedagogička Svetlana Drábová.

Podľa nej pri hodnotení správneho držania si niekedy nie sú isté ani niektoré učiteľky v materských školách. Mnohí sa domnievajú, že správne držanie písacích potrieb si má žiak osvojiť až v prvej triede, čo je však neskoro, zdôrazňuje špeciálna pedagogička.

Ako vysvetlila, kŕčovité držanie písacích potrieb je úzko spojené so svalovým napätím v celom tele. Na písaní a kreslení sa totiž podieľa približne 200 svalov ruky a tela. „Ruka je prepojená s orofaciálnou oblasťou, takže držanie priamo ovplyvňuje tvárové svalstvo a predovšetkým rečové schopnosti. Ak je teda ruka v napätí, stuhne čeľusť i jazyk a myšlienkové procesy fungujú oveľa pomalšie,“ priblížila.

Ako správne držať pero
Palec pero drží, prostredník podopiera a ukazovák je položený ľahko zhora. Deťom to názorne vysvetlíte na príklade sypania zrna kuriatkam - nasypeme zrniečka a kuriatka zobú, deti zdvíhajú ukazovák a napodobňujú zobanie kuriatok. Deti k tomu treba viesť od chvíle, kedy prvýkrát začína s písaním či kreslením, od dvoch rokov.

Ako zistiť, či vyvíja dieťa správny tlak
Nacvičí sa to najlepšie na štetci – dieťa to krásne vidí na tom, či je čiara plynulá

Ako mať správny sklon písma
Uvádza sa 75°, ale akceptovateľný je medzi 60° – 90°. K správnemu sklonu napomáha otočenie zošita – pravák natáča pravý roh smerom hore.
Zdroj: portál Ako správne písať





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >