Deka, vankúš, vedierko... 12 praktických vecí, ktoré zjednodušia cestovanie s deťmi

Patricia Poprocká, 14. júla 2021 o 05:17

Cesta autom s deťmi vie byť úmorná aj bez letných horúčav. Najmä ak sa presúvate na väčšie vzdialenosti, deti často nevedia obsedieť a ich hračky, jedlo, pitie robia z auta veľkú kopu neporiadku. Preto je dobré mať v aute poruke niekoľko vecí, ktoré cestovanie vedia uľahčiť aspoň z tej praktickej stránky.

Hurá na dovolenku!

Foto: shutterstock.com

Vrecko na odkladanie vecí

Najlepšie také, ktoré sa vešia na zadnú stranu predných sedačiek. Nie je drahé, ale veľmi užitočné. Deti si doň môžu poukladať všetky svoje poklady – knihy, hračky, čokoľvek a významne prispieva k poriadku v aute.

Pohárik

Poslúži na normálne pitie vody a prázdny aj ako hračka. V prípade potreby aj na zber smetí alebo ako podložka na zber omrviniek alebo kôstok.

Fľaše s vodou

Ak si vodu napustíte doma do vlastných fliaš, ušetríte planétu od kúpy ďalších nápojov v tých plastových. Okrem pitia sa voda zíde aj na opláchnutie rúk, osvieženie, prípadne umytie dieťaťa, ak sa niečím poleje či pozvracia. Možno vám napadne, že na to dnes existujú jednorazové vlhčené utierky. Áno, existujú, nie sú však ekologické, ako všetko jednorazové.

Vedierko na odpadky

Najlepšie s vrchnákom, máte istotu, že sa nevysypú. Tam môžete ukladať všetko, čo cesta dá.

Deka

Obyčajná deka, ktorú prestriete deťom pod autosedačky – ochráni poťahy pred potom, rozliatymi nápojmi a v prípade nevoľností aj od zvratkov. Večer, keď sa ochladí alebo keď potrebujete cestou prespať, máte zasa spoľahlivú teplú prikrývku.

Vankúšik

Deti sa môžu pohodlne oprieť, čítať si, podriemať, prípadne podložiť pod seba, ak chcú trocha zmeny. V prípade nocľahu v/pri aute je jeho použitie jednoznačné.

Uzatvárateľná dóza

Jedna prázdna musí byť. Ak vaše deti trpia v aute nevoľnosťami, viete na čo. Ale je dobré ju mať aj keď im zle nebýva. Skoré ranné vstávanie, očakávanie cesty, prípadne početné zákruty alebo neprestajné vystavovanie sa slnku môže spôsobiť nevoľnosti aj tým odolnejším. Je to veľmi praktické – nemusíte stáť na každom kroku, a aj dieťa bude v menšom strese. Na odpočívadle potom obsah nádoby vylejete, opláchnete ju a môžete pokračovať.

Desiata v dózach

Čas servítok a sáčkov je dávno preč – dózy s desiatou sú do auta veľmi praktické. Dieťa si bude ujedať, koľko potrebuje, krabička dokáže zachytiť aj značnú časť omrviniek a vrchnák zasa zabezpečí, že sa jedlo nebude váľať kade-tade po aute.

Pero a papier

V aute sa síce nepíše najlepšie, ale sú to užitoční pomocníci, ak napríklad čakáte v kolónach alebo na hraniciach. Na hry, kresby, písanie dojmov, čokoľvek.

Slnečná clona

Ak nemáte tónované sklá, je dobré mať v aute aspoň clonu. Najmä ak cestujete na juh, slnečná páľava vie byť veľmi nepríjemná.

Obľúbená hudba

Nachystajte si už doma – na USB kľúč alebo CD, podľa toho, čo vaše auto prehráva. Každý by mal mať mix svojich obľúbených pesničiek, ktoré si potom môžete spolu s deťmi aj zanôtiť, cesta hneď bude ubiehať rýchlejšie. A zabudne sa aj na nevoľnosti, hlad či smäd.

Tajná rezerva

Siahnite po nej, až keď je naozaj najhoršie. Obľúbený cukrík, kúsok čokolády, ovocie, čokoľvek, čo dokáže pozdvihnúť morálku unavených a nedočkavých cestujúcich.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >