Dominika dojčí! No a?

Patricia Poprocká, 26. augusta 2020 o 04:55

Za normálnych okolností by to mohla byť len milá fotka do rodinného albumu, spomienka na prvú dovolenku s Jakubkom, ako sa dojčil v lietadle. Mama Dominika, známa tenistka ju však zverejnila na sociálnych sieťach a spustila to, čo sa dalo čakať – polemiku.

Fotografia, ktorá vyvolala toľko debát.

Foto: Facebook Dominiky Cibulkovej

Dominika Cibulková dojčí a verejne to ukazuje! Pochvalné, komentáre, povzbudzujúce a samozrejme aj tie pochybovačné – či toto teda naozaj muselo byť, že toto teda na verejnosť nepatrí... (nájde sa aj nejaký ten doslova nechutný komentár, ktorý tu ale škoda reprodukovať.)

Celé to svedčí o tom, že diskusia o dojčení u nás ešte stále nie je celkom normálna, aj keď je možno už o niečo ďalej než pred pár rokmi.

Priaznivcov dojčenia je medzi nami veľa, čo sa dá súdiť aj podľa reakcií na Dominikinu fotku, medzi ktorými naozaj prevládajú tie priaznivé. Väčšina ľudí pri pohľade na dojčiacu tenistku cíti harmóniu, radosť, že jej syn Jakubko má, čo potrebuje (nielen materské mlieko, ale aj maminu blízkosť a všetky ďalšie benefity, ktoré dojčenie prináša), a že si Dominika môže naplno užívať všetky radosti materstva.

Kde je plus, tak zákonite treba čakať aj mínus, takže negatívne reakcie sú tiež pochopiteľné. Napokon, aké by to boli sociálne siete bez hejterov.

Samotný fakt, že sa ale fotografiou dojčiacej Dominiky zapodievame a navzájom presviedčame, či je alebo nie je v poriadku, však svedčí o tom, že ešte máme ako spoločnosť v otázke akceptovania dojčenia čo doháňať. Ak by sme totiž dojčenie brali ako niečo samozrejmé a nie skôr výnimočné, Dominikinu fotku by si takmer nikto nevšimol, nanajvýš by sa ľudia pozastavovali viac nad súkromným tryskáčom než nad dieťaťom prisatým na prsníku.

Zbytočne však lamentovať, je to skrátka tak. Je to súčasť dneška, keď ešte stále bojujeme s pozostatkami socialistickej starostlivosti o bábätká a aj s tlakom výrobcov umelého mlieka, ktorí sa snažia o čo najväčší predaj svojich výrobkov a teda aj o uznanie kŕmenia z fľaše ako prijateľnej spoločenskej normy.

Je dobré, ak si ženy zachovávajú vlastný uhol pohľadu. A známym ženám ako Dominika, ktoré sa delia o takéto fotografie, môžeme vlastne poďakovať, že aspoň takto prispievajú k šíreniu povedomia o tom, čo je naozaj normálne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >