Doma s deťmi. Tip na aktivitu 15: Chodenie po lane nie je len pre akrobatov

Patricia Poprocká, 14. apríla 2020 o 04:30

Na rozdiel od cirkusantov nepôjde o akrobatické prvky na lane, ale o slackline – chodenie po špeciálnom pružnom popruhu. Ten sa dá kúpiť cez internet, cena začína na 35 eurách. Upevniť ho možno kdekoľvek o dva stromy, stĺpy alebo pevné ploty a deti majú o aktívnu zábavu postarané.

Slackline, užitočná aktívna zábava.

Foto: Patricia Poprocká

Na rozdiel od chodenia po drevenej lávke, kladine alebo i po pevnom lane je slackline (skrátene slack) aktivita na pružnom popruhu, čo znamená, že prejsť po ňom si vyžaduje väčšiu šikovnosť i námahu. Pre začiatok bude úspech, ak po ňom deti dokážu urobiť krôčik či dva bez pomoci, ale väčšinou rýchlo dokážu nájsť balans a robiť na ňom aj ďalšie kúsky – skákať, pohupovať sa a podobne.

Pre začiatok je dobré, ak sa majú koho pridržiavať, podajte im ruku (prípadne ak sú staršie si môžu pomáhať navzájom). Popruh im upevnite nakrátko, asi tak na 4 metre, a čo najpevnejšie. Výšku zvoľte primeranú výške dieťaťa, pre menšie stačí pár centimetrov nad zemou, pre starších môže byť aj okolo kolien. A hra sa môže začať.

Chôdza, ku ktorej možno pridať skoky, chôdza bokom a pre tých úplne najšikovnejších aj chôdza vzad. S pribúdajúcimi zručnosťami môžete potom popruh uviazať na dlhšiu trasu, náročnosť sa tým zvýši, keďže bude nestabilnejší. Platí tiež, že ľahšie sa chodí na tenšom popruhu (i keď to možno niekomu znie nezmyselne). Širší popruh sa však viac naklápa do strán a ťažšie sa tak udržiava rovnováha. Je však zasa vhodnejší na skoky a podobne.

Na trhu sú popruhy v rôznych šírkach – od dva a pol do piatich centimetrov. Slackline je vhodná zábava pre všetky vekové kategórie, rozvíja koordinačné schopnosti a deti pri ňom zábavnou formou aj posilňujú.

Ešte poznámka na záver – pri upevňovaní o stromy dávajte pozor, aby ste ich nepoškodili. Odporúča sa preto obmotať okolo kmeňa ešte kus látky ako podložku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >