Babi, si tam? 10 tipov, ako udržiavať kontakt s prarodičmi v tejto dobe

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 26. marca 2020 o 05:03

Pandémia COVID-19 oddelila starých rodičov od vnúčat. Mnohí sa nestretli už celé týždne a tak skoro zrejme ani nestretnú. Obmedzenie kontaktov je nevyhnutné, seniori sú navyše najohrozenejšou skupinou. Deti však babičky a dedkov pre svoj vývoj potrebujú, preto je dôležité pestovať a rozvíjať vzájomný vzťah aspoň na diaľku. Ponúkame vám 10 tipov ako.

Vzťah so starými rodičmi je pre deti dôležitý, i keď len na diaľku.

Foto: shutterstock.com

Telefonujte si, ale nie celý deň

Asi v súčasnosti najzákladnejšia vec. Telefonovanie je skvelým prostriedkom na zmiernenie izolácie aj na priblíženie toho, čím ten druhý momentálne žije. Telefóny a rozličné aplikácie umožňujú byť online takpovediac stále, v prípade detí a ich prarodičov to však nie je potrebné. Určite neprevolajte celý deň, naopak, snažte sa čas využiť najlepšie ako viete, a potom si o tom s nimi pohovorte. Prípadne si cez telefón dohodnite aj niektoré z ďalších aktivít. Snažte sa, aby telefonáty boli zmysluplné.

Ukážte si, že na seba myslíte

Keď sú starí rodičia ďaleko, o to ľahšie sa chystá pre nich prekvapenie. Hoci len malá pozornosť ich vždy poteší. Ukázať im ju môžete cez displej smartfónu alebo až pri osobnom stretnutí. Nachystať ju možno v každom veku – malí nakreslia obrázok, vystrihnú a zlepia niečo z papiera, starší môžu niečo vyšiť, uštrikovať, prípadne zmajstrovať niečo z dosák, z modelovacej hmoty. Prípadne aj nanajvýš aktuálny darček – ušiť rúško. Možností je neúrekom. Okrem darčeka pre starkých to má ešte celý rad pozitív – deti sa zabavia, precvičia si fantáziu, tvorivosť i manuálne zručnosti. A okúsia radosť z obdarovávania iných.

Robte naraz to isté

Nedá sa byť stále zavesený na telefóne a ani to nie je dobré, byť spolu môžete aj tak, že sa nevidíte. Pestuje sa tým sila ducha, akési vnútorné presvedčenie. Dohodnite sa napríklad, že v rovnakú hodinu si budete čítať, alebo sa pozriete na slnko, prípadne budete cvičiť, zahráte si na klavír, zaspievate tú istú pieseň... Prípadne sa dohodnite, že každý nakreslí toho druhého, alebo nejaké prekvapenie pre toho druhého. Môžete činnosti rozvrhnúť aj na celý deň – napríklad po zobudení, pri raňajkách, po obede... Ten druhý človek bude stále vo vašej mysli a takýto kontakt dá niekedy človeku vnútorne viac než keby ste s ním pretelefonovali celý deň.

Varte spolu

Samozrejme, len na diaľku. Babičkine pirohy alebo koláče nikde inde nebudú tak chutiť ako u babičky, keď sa však nedá ochutnať, čo navarí, môžete aspoň variť podľa jej receptu. Vďaka moderným technológiám a internetu s ňou môžete stráviť celú prípravu jedla či koláča. Stačí len preorganizovať kuchyňu a nájsť na linke miesto, kam položíte telefón, aby stará mama mala dobrý výhľad a vedela v prípade potreby zasiahnuť. Takéto varenie je veľmi zábavné, skúste to!

Športujte

Potrebujete k tomu telefón a športovo založených starých rodičov. Loptu si s nimi asi nezakopete, môžete si však cez obrazovku dať preteky, kto urobí viac drepov či brušných zhybov. Športovať ale môžete aj napríklad tak, že sa vyberiete behať, dohodnete si určitý čas alebo vzdialenosť, a potom si porovnáte, kto prešiel viac, prípadne rýchlejšie.

Zahrajte si spoločenské hry

Spoločné hranie spoločenských hier je v dnešnej dobe pre rodiny príjemnou kratochvíľou. Vezmite do partie aj prarodičov. Môžete si takto zahrať napríklad Človeče, nehnevaj sa. Prarodičia budú hádzať kocky u seba, vy tiež. Kto bude mať všetky figúrky ako prvý v domčeku? Len vyhadzovať sa cez obrazovku nebude dať, ale potom si to vynahradíte.

Diktát dnes dáva babička

Rodičia, ktorí dnes trávia čas s deťmi doma, sú často nešťastní z náporu povinností, ktoré musia zvládnuť takpovediac v jednej chvíli. Pracovať, učiť sa s deťmi, variť obed a zároveň udržiavať domácnosť. Preto príde vhod každá úľava. Kto povedal, že by si malú násobilku nemohli precvičovať deti s dedkom a diktát by im nemohla dať babička? Deti to bude touto formou baviť rozhodne viac ako učenie sa s rodičmi.

Napíšte list pre prarodičov

Ak deťom chýbajú starí rodičia, môžu im napísať list. Čo robia, ako sa cítia. Ak sa to dá, list môžete odoslať normálne poštou alebo ho dať prarodičom osobne, keď to bude možné. Okrem toho, že sa deti „vypíšu“ zo svojich emócií, môže to byť aj hravá forma, ako si precvičiť slovenský jazyk. List môžu deti aj vyzdobiť obrázkom, prípadne si vyrobiť vlastnú obálku. A program aspoň na hodinku je vymyslený.

Naučte seniorov používať viac technológie

Seniori sú vo využívaní moderných technológií trochu v nevýhode, pritom práve vďaka nim môžu byť dnes so svojou rodinou viac v kontakte. Naučte ich preto s technikou pracovať viac. Rodičom môžete založiť Skype, ktorý im umožní vidieť svojich vnukov. Alebo im založte Facebook, aby si s nimi mohli písať prostredníctvom aplikácie Messenger. Prostredníctvom neho si môžete mimochodom zadarmo volať aj cez hranice.

Pripravte pre prarodičov predstavenie

V domácej karanténe sa cení každý nápad, ktorý zaženie nudu a ešte aj niekoho poteší. Čo tak nacvičiť si bytové divadlo a potom ho predviesť prarodičom? Prípadne nahrať nejaké vtipné video a babičke a dedkovi ho poslať ako prekvapenie? Témou môže byť čokoľvek, hoc aj video, ako dieťa kreslí či spieva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >