Do školy na bicykli! Je tu nová kampaň, školy môžu vyhrať stojany

TASR, 22. septembra 2020 o 04:44

Súčasťou kampane je aj súťaž, v ktorej môžu školy vyhrať stojany na bicykle, vecné ceny pre žiakov a pedagógov alebo vypracovaný návrh upokojenia dopravy v okolí školy.

Do škola na bicykli? Prečo nie?

Foto: Kinazo Design

Cieľom už šiesteho ročníka kampane je, aby si deti vyskúšali prísť do školy inak ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Chce podporiť zdravé, ekologické a bezpečné dochádzanie žiakov, študentov a pedagógov do škôl. Kampaň, ktorá sa začne 21. septembra a skončí 2. októbra, organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala.

,,Významnou zložkou, ktorú chceme dostať do popredia, je akákoľvek nemotorová doprava. Iba vďaka jej podpore a propagácii, poviem rovno popularizácii, urobíme ulice bezpečnejšími pre všetkých, osobitne našich najmenších. Preto veľmi vítam a podporujem kampaň Do školy na bicykli, ktorá je dobrým nástrojom na popularizáciu nemotorovej dopravy,“ uviedol minister Andrej Doležal.

Súčasťou kampane je aj súťaž, v ktorej môžu školy vyhrať stojany na bicykle, vecné ceny pre žiakov a pedagógov alebo vypracovaný návrh upokojenia dopravy v okolí školy. Súťažiť môžu v troch kategóriách - najaktívnejšia škola, najkreatívnejšia škola a pedagóg s najväčším prínosom pre školskú mobilitu. Registrácia je spustená na www.doskolynabicykli.sk.

Do školy na bicykli však okrem súťaže ponúka aj návody a riešenia pre vzdelávanie aj infraštruktúru tak, aby okolie škôl nebolo ,,obliehané” autami a školské dvory sa nemenili na parkoviská, ako sa to dnes často stáva. Na tento fenomén reaguje slogan kampane „Nerobme z detí autoholikov“, ktorý je nosnou myšlienkou sprievodného spotu herečkou s Lujzou Garajovou Schramekovou.

„Aj na Slovensku už máme množstvo škôl s úspešnými príbehmi toho, že deti do školy bicykli jazdia rady, keď im v tom pomôžeme. Poďme sa nimi inšpirovať a poďme nimi inšpirovať aj naše samosprávy, aby vytvárali deťom cyklotrasy a upokojené zóny. Srdečne pozývam do súťaže všetky školy, “ uzavrel národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy a výstavby.




Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >