Do čoho baliť deťom desiate? Skúste zdravé aj ekologické riešenia

Gabriela Bachárová, 15. septembra 2020 o 04:30

Zabaliť sendvič do papiera či alobalu nie je ekologické a ani potravinám to práve neprospieva. Aké alternatívy sa ponúkajú?

Desiata môže byť aj originálne zabalená.

Foto: Shutterstock.com

Do čoho baliť desiatu

Látkový obrúsok
Dokonalé ekologické riešenie. Látkový obrúsok si môžete kúpiť, na trhu sú výrobky so zipsom špeciálne určené na desiate. Po použití stačí utrieť vlhkou handričkou a sú znovu pripravené na ďalšie jedlo. Prípadne si môžete vyrobiť látkový obrúsok aj doma. Kvôli dlhšej trvanlivosti ho napustite včelím voskom a máte obrúsok na viacnásobné použitie, pretože ho ľahko umyjete vo vlažnej vode. Do takého vrecúška môžete bez obáv zabaliť sendvič, zeleninu, ovocie aj syry. Vosk vydrží asi mesiac, potom si vyrobíte buď nové vrecúško, alebo vosk zažehlíte na papieri na pečenie. Voskový obrúsok si môžete vyrobiť napríklad podľa tohto návodu.

Voskový papier
Na trhu je bežne k dispozícii, predávajú sa už výrobky rozdelené na jednotlivé kusy, ich použitie je preto veľmi jednoduché. Výhodou voskového papieru, že sa dá umývať, a teda používať viackrát. Desiatu stačí do papiera jednoducho zabaliť a zaviazať špagátikom.

Čo namiesto plastu
Väčšina rodičov balí deťom desiatu ešte do plastových krabičiek. Ak sa chcete plastu vyhnúť, skúste napríklad šikovné nerezové boxy. No a namiesto menších plastových krabičiek, ktoré priveľmi zaťažujú životné prostredie, môžete na jogurt, cestovinový šalát, ovocie či zeleninu použiť sklenenú fľašku vhodných rozmerov.

Alobal a papierové obrúsky radšej nie

Baliť desiatu do alobalu nie je veľmi vhodné, pretože sa z neho postupne uvoľňuje do jedla hliník. Udáva sa, že bezpečné sú najviac štyri hodiny. Do alobalu vôbec nebaľte kyslé a slané potraviny, ktoré s hliníkom najviac reagujú. Ekologické nie je ani používanie papierových obrúskov, pretože ich spotreba je veľmi veľká. Naviac v nich potraviny rýchlo schnú a tvrdnú. Nehovoriac o tom, že papier je od jedla hneď mastný, čo nie je práve príjemné. Vhodné nie sú ani igelitové vrecúška, pretože potraviny v nich rýchlo plesnivejú a zaparujú sa. To platí aj o potravinárskej fólii.

Do čoho pitie

Na pitie deťom vyberajte fľaše ideálne sklenené, z borosilikátového skla či recyklovateľné plastové fľaše bez obsahu škodlivých chemických látok BPA (zlúčenina bisfenol A) a ftalátov, ktoré by sa mohli uvoľňovať do nápoja.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >