Viete, čo má obsahovať správna desiata do školy?

pt, 20. augusta 2019 o 06:08

So začiatkom školského roka pribúda aj rodičom nová každodenná povinnosť – príprava desiatej. Ľahké občerstvenie, ktoré má zasýtiť, doplniť energiu, zároveň príliš nezaťažiť organizmus, aby sa mohlo dieťa kvalitne sústrediť na zvyšok vyučovania. Viete, čo má správna desiata obsahovať?

Tri chody aj na školskú desiatu: hlavné jedlo, ovocie, pitie.

Foto: shutterstock.com

Skladať by sa mala z troch častí: hlavné jedlo, ovocie alebo zelenina a nápoj. „Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa, má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie,“ pripomína Úrad verejného zdravotníctva SR.

Desiata je dôležitá súčasť jedálnička. V stravovaní platí zásada že jesť sa má častejšie a v menších porciách a ak si má dieťa osvojiť správne návyky, malo by teda pravidelne jedávať desiatu. Ale pozor, nie je desiata ako desiata.

Takže, čo zabaliť školákovi?

,,Kvalitná desiata pre školáka má obsahovať pečivo, nátierku, prípadne syr, porciu ovocia, zeleniny a kvalitný nápoj,“ radia štátni hygienici.

Ak sa hovorí o kvalite, malo by ísť o pravé celozrnné pečivo, teda bez farbenia karamelom. Alebo kváskový chlieb, určite nie trvanlivé balené pečivo so životnosťou niekoľkých týždňov, ani sladké balené croissanty.

Nátierka je najlepšia tiež domáca – vajíčková, bryndzová, cesnaková, mrkvová, bez éčiek, prípadne vhodné je aj obyčajné maslo. Čo sa týka kupovaných nátierok či mäkkých syrov, čítajte zloženie a zvážte sami.

Vápnik v strave je dôležitý, preto by malo byť mlieko a mliečne výrobky súčasťou desiatej. „Najmä probiotické a acidofilné výrobky a jogurty,“ spresňuje Úrad verejného zdravotníctva. Ak dieťa trpí intoleranciou laktózy, prípadne mliečnej bielkoviny, sú aj bezlaktózové druhy.

Čo sa týka ovocia a zeleniny, tam je to jedno, ide o to, čo dieťaťu chutí.

Sladkého s mierou

Pri nápojoch tiež nie je príliš o čom rozmýšľať - najlepšia je obyčajná voda, prípadne nesladený čas. Pre zmenu chuti môžete do nej vytlačiť citrón alebo vylúhovať bylinky – mätu, medovku, materinu dúšku. Raz za čas môže byť aj čerstvá ovocná či zeleninová šťava.

Nevhodné sú energetické a rôzne sladené nápoje. Deti síce občas potrebujú aj rýchle kalórie, zloženie týchto nápojov však organizmu škodí.

Sladkosti raz za čas nezaškodia, ale nie hocijaké. Najlepšie sú domáce koláče či buchty, kde viete, koľko čoho dávate, potom prípadne celozrnné, ale aj u tých čítate zloženie. Mnohé totiž obsahujú nezdravý palmový tuk a množstvo éčiek. Úrad verejného zdravotníctva odporúča ako zdroj cukrov napríklad aj sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >