Dieťaťom roka je pätnásťročná vynálezkyňa. Zistila, ako odhaliť olovo v kontaminovanej vode

Gabriela Bachárová, 23. decembra 2020 o 04:13

Prestížny svetový časopis Time zvolil prvýkrát dieťa roku. Stala sa ním Američanka, ktorá je napriek svojmu nízkemu veku zdatnou vynálezkyňou.

Mladá vynálezkyňa na obálke časopisu Time.

Foto: archív

Americký časopis Time pravidelne každý rok volí Osobnosť roka. V posledných rokoch sa ňou stali napríklad bývalý prezident USA Barack Obama, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová a v minulom roku švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg (17), ktorá bola zároveň najmladšou ocenenou osobnosťou. Tento rok si titul a miesto na obálke vyslúžili nastupujúci americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harris.

Nielen dospelí však menia svet. Tento rok sa časopis po prvýkrát rozhodol, že vyhlási aj Dieťa roka. Na obálku prestížneho titulu sa tak dostala mladá americká vynálezkyňa Gitanjali Rao, ktorá má americko-indické korene. Školáčka už pred tromi rokmi vyhrala americkú súťaž mladých vedcov, keď objavila, ako sa dá v kontaminovanej vode bleskurýchle odhaliť nebezpečné olovo.

Obyvateľom mesta Flint v severoamerickom štáte Michigan tiekla pred štyrmi rokmi z kohútikov niekoľko mesiacov špinavá a zapáchajúca voda. Dlho sa nepoznala príčina, napokon sa zistilo, že vodu znečistilo olovo. Mladej vynálezkyni to nedalo spávať a prišla na to, ako rýchlo olovo vo vode detekovať. Výsledky sú k dispozícii okamžite, v priebehu pár sekúnd, zatiaľ čo bežnému laboratóriu to trvá i viac dní.

„Olovo je škodlivé hlavne pre malé deti. Môže viesť k poruche rast i poškodiť mozog. To nikdy zažiť nechcem,“ povedala, prečo ju zaujala práve téma znečistenia vody ťažkými kovmi. K tomu, aby záujemca podľa jej objavu zistili obsah olova vo vode, potrebuje záujemca len mobilnú aplikáciu a zariadenie fungujúce na báze molekúl uhlíka, ktoré pripojí k zdroju vody.

Ďalším významným vynálezcom tínedžerky bola aplikácia, ktorá je schopná rozpoznať kyberšikanu, teda šikanu v priestore internetu. Študentka veľmi podporuje mladých ľudí vo vede, vlieva im do žíl optimizmus a chuť pracovať, hoci výsledky sa často dostavia až po veľmi dlhom čase. „Nesnažte sa vyriešiť každý problém, sústreďte sa na jeden, ktorý vás zaujíma. Ak môžem byť vedkyňou ja, môže každý," odkázala im.

Študentka si získala i srdce herečky a filantropky Angeliny Jolie, s ktorou mala možnosť sa porozprávať. Práve herečka s ňou robila rozhovor do časopisu Timu. Zo študentky bola nadšená. „Máš geniálny mozog, no si i veľmi veľkorysá,“ pochválila ju.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >