Dieťa na hruď ako kedysi staré mamy a ide sa! 10 výhod nosenia

Patricia Poprocká, 24. januára 2023 o 05:39

„Neber dieťa na ruky, lebo ho rozmaznáš,“ je fráza už dávno prekonaná. Veľa žien svoje deti nielenže berie na ruky, ale dokonca nosí – v nosiči alebo šatke. Má to veľa výhod a uľahčuje to život matke i dieťaťu.

Komu je lepšie...

Foto: shutterstock.com

Prečo je dobré nosiť bábätká?

1. Nosením sa napĺňa jednu zo základných potrieb dieťaťa, a to mať matku nablízku. Nosené bábätko býva pokojnejšie, menej plače, neskôr, keď začne loziť a chodiť, býva odvážnejšie pri zoznamovaní sa s novými vecami.

2. Rýchle uspávanie. Nosenie je cenná pomôcka aj pri uspávaní bábätka. Dieťa v náručí, na hrudi (prípadne aj na chrbte) matky cíti bezpečie a ľahšie zaspí, najmä ak cíti ešte nejaký pohyb – či už počas prechádzky, vysávania, alebo pokojne aj tancovania, prečo nie.

3. Prostredníctvom nosiča alebo šatky môže byť matka s dieťaťom ľahko v kontakte koža na kožu, najmä ak im to v pôrodnici nebolo umožnené dostatočný čas.

4. Zjednodušené dojčenie. Aj keď sa môže niekomu zdať, že dojčiť sa takto nedá, opak je pravdou. Naučiť sa dojčiť v šatke alebo nosiči sa oplatí – je to veľmi praktické, ak žena niekam potrebuje odísť, resp. robí nejakú prácu, môže dieťatko nadojčiť podľa jeho potreby bez toho, aby sa zastavovala, resp. prerušovala činnosť.

5. Zlepšenie tvorby mlieka. Nosenie a blízkosť dieťaťa na prsníku má vplyv aj na hormóny a aktivuje mliekotvorbu.

6. Dodáva voľnosť pohybu. S dieťaťom v šatke či nosiči sa dostanete kamkoľvek, s kočíkom to už také jednoduché nie je. Schody, vyhliadky, turistika, kultúrne podujatia, už spomínaný tanec, dokonca aj lyže, to všetko zvládnete.

7. Uvoľňuje ruky. Či už pre prácu v domácnosti alebo pre venovanie sa staršiemu súrodencovi. Ako sme už uviedli vyššie, dieťa v nosiči alebo šatke býva pokojnejšie, viac spí, čo žene umožňuje slobodne sa venovať iným aktivitám. Samozrejme, za predpokladu, že si nechce pospať s bábätkom. Vtedy je najlepšie ľahnúť si spoločne do postele a oddychovať.

8. Posilňuje puto. Ten čarovný okamih, kedy žena pozrie do očí svojmu práve narodenému dieťaťu, je výnimočný, žiaľ, nepodarí sa ho zažiť každej matke. Aspoň čiastočnou náhradou môže byť pohľad, ktorý na vás vaše dieťatko uprie z nosiča. Zblízka z očí do očí je vždy niečo mimoriadne, toto tak isto. Skúste.

9. Utišuje plač. Ak dieťa zaplače, automatickou reakciou je, že ho zoberieme na ruky. Nosenie je to isté, akurát máme ešte pomocníka – šatku alebo nosič.

10. Priaznivo vplýva na chrbticu a vývoj kĺbov. Za predpokladu, že dieťa nosíte správne – teda tvárou k telu a nožičkami naširoko tak, aby kolienka boli vyššie ako zadoček a tvorili spolu písmeno M.


ANKETA:

Nosíte, resp. nosili ste svoje deti?

65,6%



31,3%



0,0%



3,1%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >