Deťom treba cez Vianoce dopriať čas aj s kamarátmi

TASR, 13. decembra 2023 o 05:24

Deti a mladí ľudia môžu cez vianočné sviatky pociťovať osamelosť. V rámci rodinného kruhu sa môžu cítiť niekedy nepochopení. Treba im preto dopriať aj čas s priateľmi. Upozornila na to Lucia Chamutyová, psychologička z Linky detskej istoty.

Sviatky sú fajn, ale hra s kamarátmi vylepší deň.

Foto: Shutterstock.com

Linka bude fungovať aj počas sviatkov. „Práve deti a mladí ľudia môžu osamelosť pociťovať vo zvýšenej miere, a to i napriek tráveniu sviatkov so svojimi blízkymi. Spúšťačom môže byť napríklad zvýšený stres rodičov spôsobený spoločenským tlakom mať dokonalé Vianoce či všeobecný zhon spojený so sviatkami,“ skonštatovala.

Jej kolegyňa Katarína Kožová zase poukázala na to, že cez sviatky môže dochádzať aj k vzniku hádok. „Stretávajú sa viacerí členovia rodiny, zväčša aj širšej, trávia spoločne viac času, čo môže viesť k stretu názorov či ku vzniku konfliktov. Aj preto je dôležité hovoriť o svojich potrebách a očakávaniach s blízkymi,“ povedala.

Deti a mladí sa môžu aj počas sviatkov obrátiť na Linku detskej istoty. Tím odborníkov je k dispozícii na telefónnom čísle linky 116111. Funguje nonstop, je bezplatná a anonymná.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >