Deti vyberú, kto si zaslúži ocenenie v Detskom čine roka

TASR, 6. októbra 2023 o 06:00

V aktuálnej etape projektu Detský čin rok organizátori poslali vybrané skutky do 2 200 základných škôl a školských úradov. Učitelia spolu s deťmi čítajú tieto príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy a v školských kluboch. Spoločne sa rozprávajú o príbehoch a hodnotách, ktoré detské skutky prinášajú.

Deti ocenené v poslednom ročníku Detského činu roka.

Foto: Detský čin roka

V prvej etape projektu dostalo občianske združenie Detský čin roka stovky príbehov o dobrých skutkoch detí. „Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môžu mať rôzne podoby. Deti príbehy čítajú na školách a majú príležitosť sa vcítiť do reálnych detských hrdinov a uvedomiť si svoje vlastné možnosti. Práca s príbehmi podporuje v deťoch pocit zodpovednosti za prostredie, v ktorom žijú, i za vzťahy, ktoré udržiavajú,” uvádza koordinátorka projektu Detský čin roka Magdaléna Fábryová.

Projekt tiež zahŕňa detskú porotu, kde každé dieťa má právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii. Deti tak rozhodnú, ktorých osem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2023. Víťazi budú ocenení na slávnostnom vyhodnotení projektu v decembri. Je možné hlasovať v ôsmich rôznych kategóriách, ktoré zahŕňajú napríklad záchranu ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc prírode a iné.

Do hlasovania sa môže zapojiť aj verejnosť do 30. novembra. Projekt prebieha pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >