Deti si užijú fašiangy v obľúbenom Gazdovskom dvore na Turej Lúke pri Myjave

TASr, gb, 23. januára 2019 o 11:53

Interaktívne podujatie Fašiangy na Gazdovskom dvore v Turej Lúke pri Myjave si deti budú môcť užiť v dňoch 11. až 15. februára.

Fašiangy na Gazdovskom dvore na Turej Lúke si užili aj deti zo základnej školy v Starej Turej.

Foto: ZŠ Stará Turá

„Ľudia na staré zvyky postupne zabúdajú a aj keď ich zčasti dodržiavajú, ich pôvodný význam nepoznajú. Preto sme pripravili interaktívne podujatie, na ktorom sa deti majú možnosť dozvedieť niečo o najveselšom období roka a špecifikách typických práve pre oblasť myjavského regiónu," vysvetlila dôvod vzniku podujatia odborná pracovníčka Centra tradičnej kultúry v Myjave Eva Čmelová.

Podujatie je určené predovšetkým pre deti z materských, základných a stredných škôl. Detskí návštevníci si budú môcť vyskúšať fašiangový sprievod. Školy a škôlky nielen z Myjavy sa môžu prihlásiť v Centre tradičnej kultúry. „Deti sa naučia pesničku, jednoduchý tanček, dostanú šable a spolu s vinšom navštívia gazdinú, ktorá ich za tancovanie a zavinšovanie patrične odmení slaninkou, klobásou a hlavne výbornými šiškami, ktoré sa jedávali práve cez fašiangy. Podujatie má vynikajúcu odozvu," dodala Eva Čmelová.

„Fašiangy sa začínajú po Troch kráľoch a trvajú až do Popolcovej stredy. Predstavujú ukončenie zimného cyklu, hospodárskeho roka a prechod medzi zimou a jarou. V cirkevnom kalendári predchádzajú dlhému pôstu, po ktorom nasledovalo obdobie jarných prác," uviedla Čmelová.

Cez fašiangy sa robili svadby a hody, usporadúvali zábavy, robili sa obchôdzky mládeže po dedine a na záver fašiangov sa symbolicky pochovávala basa. Fašiangové obdobie sa nieslo v znamení hudby, tanca, radosti, žartovania a dobrej nálady. V Myjave a okolitých kopaniciach sa chodilo pod šable. Obchôdzky robili slobodní mládenci, šablári bez masiek, ktorí s ražňami alebo šabľami, na ktoré gazdiné napichovali klobásky či slaninu, chodili po domácnostiach.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >