Deti a mráz. Ako ich v zime obliekať a kedy ísť bezpodmienečne do tepla?

pt, 11. januára 2024 o 06:56

Zima bez mrazivých teplôt nie je ani zimou a chladné počasie nemá byť dôvodom, aby ste s deťmi nešli von. Vonku by mali deti stráviť každý deň aspoň dve hodiny, bez ohľadu na počasie. Ani to chladné im neublíži, takto je najvhodnejšie sa naň pripraviť.

Deti zimu znášajú lepšie než dospelí, najmä ak sa majú ako hrať.

Foto: Patricia Poprocká

Choďte von okolo poludnia, kedy teploty dosahujú vyššie hodnoty. Detskú pokožku chráňte pred omrznutím pomocou krémov, ktoré nie sú na báze vody. Nanášajte ich aspoň pol hodiny pred odchodom z domu, aby sa krém stihol vstrebať.

Držte sa starej dobrej zásady o vrstvách oblečenia. Vhodné je priamo na telo obliecť jemnú bavlnenú bielizeň, ako druhá vrstva je vhodný hrejivý flís a najvrchnejšia vrstva by mala byť vlnená, na ktorú dieťaťu oblečieme bundu. Dbajte ale aj na osobné pocity dieťaťa – ak mu nie je chladno, zbytočne ho nebabušte, naopak, podporujte jeho prirodzenú imunitu. Deťom chladné počasie prekáža zväčša oveľa menej než dospelým, najmä ak sú zaujaté hrou alebo nejakou inou aktivitou.

V oblečení by nemala chýbať primerane teplá čiapka a rukavice, keďže cez hlavu je veľký únik tepla a ruky patria k tým častiam tela, ktoré omŕzajú ako prvé.

Mráz a bábätká

Pre deti do troch rokov platia trošku iné pravidlá než pre tie staršie. Teplotná hranica pre pobyt vonku je pre deti do jedného roka -3 °C pri holomraze (teda ak je mráz bez snehu) a -5 °C, ak je nasnežené. Nie je vhodné zostávať s nimi vonku dlhšie ako hodinu. Vhodnejšie je mať dieťa v nosiči než v kočíku, keďže pri nosení matka (alebo otec či iný dospelý) zahrieva dieťa svojím teplom. Dbať však treba najmä na ovísajúce nôžky bábätka. Sú síce schované pod bundou, predsa len bývajú najskôr chladné.
Deťom do troch rokov zasa odborníci neodporúčajú pobyt vonku, ak je vonku chladnejšie ako -10 °C.

Varovné signály tela

Kedy je chladné počasie len pocitovo nepríjemné a kedy už naozaj „ide do tuhého“ a treba ísť do tepla, rozoznáte podľa nasledujúcich príznakov:

nepríjemné pocity ako ochladenie tela, studené prsty na rukách a nohách, ochladzujúce sa končatiny

svalový tras (klepanie): výrazne ochladenie tela, bolesť v prstoch na rukách a nohách a necitlivosť, čím sa znižuje vaša výkonnosť

svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych časti tela – tie sú znakom poškodenia vplyvom mrazu. Zároveň môže dôjsť k podchladeniu organizmu či iným ochoreniam z prechladnutia.

vážne príznaky ako arytmia, bolesti na hrudníku, dýchacie ťažkosti, kašeľ alebo dýchavičnosť môžu byť už aj dôvodom na vyhľadanie lekárskej pomoci
(Zdroj: UVZ SR)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >