„Děcko přisátý u kozy a hopsala tam...“ Muž urážal matku dojčiacu na koncerte

Patricia Poprocká, 10. júna 2019 o 12:45

Téma dojčenia na verejnosti je stále predmetom búrlivých diskusií. Najväčší problém s ním majú často tí, ktorých sa vôbec netýka. Nedávno v Česku matku za dojčenie na koncerte verejne skritizoval muž, ktorý ju dokonca bez jej vedomia odfotil a fotografiu zverejnil na internete aj s dehonestujúcim komentárom. Žena je Slovenka a jej príbeh opäť potvrdzuje, že veci sú často úplne iné než sa neznalým veci z diaľky zdajú.

Fotografia s urážlivým komentárom na internete.

Foto: Mamila

„Co mě však vážně odrovnalo, byla matka,“ opísal muž pod prezývkou Litomyšlský s-k-eptik svoje dojmy z koncertu. Jak jsem se tak bavil u té muziky, kouknu vedle a tam Matka Dojná. Děcko přisátý u kozy a hopsala tam a točila se dokolečka před tou malou tribunkou. Chvilku jsem si dokonce myslel, že je to nějaká střelená součást show té kapely, ale fakt jen chvilku. Chudák děcko. Jen si představte, jaká to musela být svačinka: ležíte na zádech, nos a pusu zacpaný matčiným strukem a teče do vás mlíko, který mimochodem není vůbec dobrý (ale má super obal),“ napísal k fotke, ktorú bez vedomia a súhlasu zverejnil, pričom je na nej vidieť aj tvár staršieho dievčatka. (Pre autentickosť text nechávame v češtine.)

Žene ďalej vyčítal, že bábätko zobrala na hlučný koncert a tancovala s ním v šatke. „Nechápu co takovou ženskou vede k tomu, že vyndá kozu před lidma na otevřeným place a hopsá. Místo aby si našla klidnej koutek a mrňouse někde na lavičce nakrmila, exhibuje se tam jak Papuánka a ještě bedlivě sleduje, jestli ji ostatní obdivujou.“

Na prípad upozornilo občianske združenie Mamila, ktoré na svojej stránke prinieslo aj reakciu matky dvoch detí. Žena vysvetľuje, že na koncert na námestie si vyšla s maličkou aj staršou dcérkou, pretože práve tej sa chcelo ísť vonku zabaviť práve tak, ako ostatným ľuďom a deťom.

„A moja druhá dcérka v mojom náručí v šatke je priam zázrak. Mám dôvod si ju vychutnávať, lebo tu s nami vôbec nemusela byť. Narodila sa ako 1410-gramové maličké bábätko. Narodila sa po tom, čo nad ňou v 23. týždni vyriekli ortieľ smrti a posielali ma na potrat, keď na ultrazvuku zistili množstvo zdravotných problémov. Napriek tomu sa moja dcérka narodila a narodila sa zdravá, ale malinká. Nevážila ani polovicu z toho, čo bežne deti vážia,“ vysvetľuje šťastná matka.

S dcérkou bola tri týždne na jednotke intermediárnej starostlivosti. „Celý deň som s ňou sedela na stoličke. V noci som s ňou na tej istej stoličke spala (alebo vlastne skôr nespala). Nepohla som sa od nej. Bola celý deň a celú noc v kontakte koža na kožu, namiesto inkubátora. Dokázala som na pomery českých nemocníc niečo úplne jedinečné a priam nemožné,“ približuje pre Mamilu.

Okrem kontaktu koža na kožu sa jej podarilo svoje bábätko aj dojčiť. „Vybojovala som si dojčenie. Moja dcérka nedostala za celú dobu ani kvapku umelého mlieka. Od prvého dňa bola dojčená. Prospievala a výborne rástla len z môjho materského mlieka. Moju dcérku v nemocnici zachránilo moje materské mlieko a môj hrudník.“

Ako ďalej opisuje svoj príbeh, starala sa o dcérku doma, aby zosilnela, narástla a všetky sa tešili, keď mohli ísť po dlhých týždňoch medzi ľudí. Tešila sa, že konečne mohla aj staršej dcérke vynahradiť stratený čas. „A teraz mi, milý Litomyšlský s-k-eptik, povedz, že nemám právo sa so svojimi dcérkami radovať?“

Na margo hlasnej hudby, ktorú jej netolerantný muž vyčítal tiež, pripomína, že na jednotke intenzívnej starostlivosti prenikavo pípajú každú chvíľu prístroje, ktoré ohlasujú, že niektoré maličké bábätko prestalo dýchať. „Môjmu bábätku tá hudba nevadila, spinkalo bez pohnutia. A moje pohupovanie do rytmu ho k spánku uhojdalo, práve tak ako aj iní ľudia hojdajú svoje bábätká,“ uzatvára.

Niet veľmi čo dodať. Azda len to, že naša spoločnosť súrne potrebuje viac tolerancie. Je nepochopiteľné, koľko zloby a urážok môže v druhom vyvolať to, ak človek, v tomto prípade obyčajná matka, robí niečo dobré a pekné.

Celý komentár muža aj matky si môžete prečítať v pôvodnom článku na webe Mamily TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >