Dcérka známeho herca sa v obchode hodila na zem. Takto elegantne to vyriešil!

Gabriela Bachárová, 6. októbra 2021 o 05:00

Ako by ste reagovali, ak by vám dieťa urobilo „scénu" v supermarkete, pretože ste mu nechceli kúpiť nejakú vec? Ľahlo by si na zem, kričalo by či plakalo. Odtiahli by ste ho preč z obchodu, šupli by ste mu jednu na zadok či naň zvýšili hlas, aby konečne prestalo?

Aj muži vedia vychovávať (ilustračná fotografia).

Foto: Shutterstock.com

Americký herec, režisér a producent Justin Baldoni (37), známy napríklad zo seriálu Jane the Virgin, sa s touto, pre každého rodiča isto veľmi nepríjemnou situáciou popasoval veľmi inšpiratívne. Nechal dcérkinu emóciu bez zásahu odoznieť. Urobil to teda úplne inak, ako to robí väčšina z nás.

Keď usúdime, že dieťa sa správa nevhodne, kričí, plače a podobne, snažíme sa vec aktívne vyriešiť, najlepšie hneď. Robíme to s dobrým úmyslom potomka vychovať alebo sa chceme vyhnúť nežiaducemu a nepríjemnému verejnému záujmu.

Základný problém tohto prístupu je však v tom, že vôbec nerešpektuje potreby samotného dieťa. Postupy, ktoré volíme (odtiahnutie dieťaťa, vysvetľovanie, zvýšený hlas), vychádzajú z pohľadu dospelých na vzniknutú situáciu.

Nejeden rodič si vo vypätej chvíli povie: „Prečo nám to len robí, prečo je také vzdorovité?" Dieťa sa však nami nesnaží manipulovať, ani nám nechce robiť schválnosti. Správa sa celkom v súlade so svojím momentálnym vývojovým štádiom. Naplno a spontánne prejavuje svoje pocity, nedokáže ich ešte regulovať a nerozumie, prečo sa mu snažíme v nich zabrániť.

Malé dieťa len ťažko rozumovo „presvedčíte", aby sa upokojilo, jeho mozog na to ešte nie je vývojovo pripravený. Najlepšie, čo môžete urobiť, je - neurobiť nič. Práve túto cestu si zvolil i Justin Baldoni.

Pozrite sa na fotografiu nižšie, ako to vyzeralo, keď sa malá Emily hodila v obchode na zem. Jej otec a dedko stoja nad ňou, pokojne a s úsmevom. Z fotografie necítiť žiadny stres a napätie, len pokoj a dôveru.

Justin vraví, že fotografia je jednou z jeho najobľúbenejších. „Ukazuje mňa a môjho otca, ako stojíme v tichosti, spojení láskou bez podmienok voči sebe aj voči tej malej čistej duši,“ povedal herec. Bol to práve jeho otec, ktorý ho naučil, ako zostať pokojným aj v nepríjemnej situácii. Nikdy mu nehovoril vety typu „Neplač!“ alebo „Rozčuľuješ ma!“

„Dokonalí rodičia nie sú a celkom určite sa ich kvalita neodvíja od názorov druhých ľudí. Musíme mať trpezlivosť s deťmi, ktoré sa ešte len učia, ako narábať so svojimi pocitmi,“ nechal sa herec počuť na svojom facebookovom profile.

Justina tak nerozčúli a nie je pre neho trápnym, keď Emily prejaví silné emócie v obchode či na palube lietadla. A nevšíma si, čo na to okolie. „Som jej otec, nie váš,“ odkazuje tým, ktorí by ho mohli kritizovať za nezvládnutie výchovy. Aby ste takýto priam meditatívny postoj mohli dosiahnuť aj vy, stačí „maličkosť": byť presvedčený o správnosti svojej reakcii a nedbať na to, čo si môže myslieť okolie.

Pre dospelých má herec ešte jeden odkaz: Mali by ste viac láskavosti a trpezlivosti venovať aj sami sebe a nebáť sa ukázať, čo vás trápi, neostýchať sa plakať. Pretože len keď ukážete emócie, ktoré radšej schovávate vnútri, môžete cítiť aj viac radosti a šťastia.

Pozrite si fotografiu a hlasujte v ankete pod článkom, pýtame sa vás, čo si o výchovnej reakcii Justina Baldoniho myslíte.



ANKETA:

Páči sa Vám hercova reakcia na dcérkino správanie?

72,7%



27,3%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarSorbon 7. októbra 2021 o 14:18

    Zbytocne sa klamete a nahovarate si,ze takto je to spravne.Nie,nie je!
    Zijem v USA a viem,ake decka z presne takto vychovanych vyrastaju - rozmaznane,bez empatie ,tvrdohlave,nedaju si poradit.
    Co z takych vyrastie?Samorast,ktory ma o sebe predstavu,ze sa zem kruti vdaka nemu a kvoli nemu.
    Ked sa taki dostanu nasledne na akesi zodpovedne miesta,je to set sakramentsky citit .Ludia okolo takych trpia.Koniec,koncov to vidavame aj na politike USA - drzi,absolutne necitlivi,presadzujuci svoju svojvolu.
    A to je pre svet velmi,velmi zle!
    Ini maju svoje tradicie,svoje zaujmy,svoje pohlady na zivot.
    A presne taki ludia,ktori sa v detstve hadzali o zem bez toho,aby boli za to akosi potrestane,su na pricine toho,ze vo svete vladne nevrazivost a zloba.
    Preco je tomu tak?Lebo ludia,ktori sa hadzali o zem,nedokazu pochopit tych,ktori vedia byt slusni.Maju predstavu,ze si vsetko mozu vydupat.
    Viete o tom,ze sa mi stalo presne to iste,ked sa mi syncek zacal v obchode hadzat o zem?
    Hned som mu to burlivym hlasom vysvetlil tak,ze sa ludia okolo mna zastavili.
    Mnohi krutili nechapavo a s odporom hlavou.Lenze mnohi mi ukazal "palec hore".
    Dnes,ked su uz moje deti vacsie,viem krasne z ich rozpravania z prostredia skoly,zhodnotit,ako su oproti tym ostatnym vychovane.Moje su slusne,vedia odkial - pokial..Dnes uz nemusim na nich kricat,kedze mam u nich prirodzenu autoritu.Vedia,kedy je cas na srandu ,a kedy na povinnosti.
    Okrem ineho si sami zacinaju vsimat,ze uspechy mavaju prave ti ich rovesnici ,ktorych rodicia su na svoje ratolesti narocni a vyzadujuci.
    O tom je USA .
    Tie taraniny o nestresovej vychove sluzia iba k jednemu - ti,ktori si to vymysleli,su na svoje deti tvrdi,pokym ini maju byt ustupovi a tolerantni.
    No a v trhovom prostredi,akym USA su,vyhravaju jednoznacne ti s filozofiou mantinelov,kedze ich konkurencia je zvyknuta na pohodicku.
    Maju to dobre premyslene.
    Okrem ineho,nech vas nezavadza fotka.To si dovolia takto jednat bohati ludia,ktori maju na svoje deti cas,ktorei nevysedavaju kdesi v praci od rana do vecera .Oni nemaju co stratit,lebo ak raz ich dieta z nudy zacne bravat drogy,tak oni na jeho liecebnu kuru budu mat prostriedky.To je len prioklad.
    Biedni na cosi take nemaju,a teda ak sa budu spravat k svojim detom rovnako,pricom sa tie raz za svojvolu a nevychovanost dostanu do problemov,uz im nemaju ako pomoct.
    Myslite ludia!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >