„Dcérenka prišla ku mne. Pozrela na mňa. Zastavil sa čas...“ Spoveď matky o najťažších chvíľach v živote

pt, 10. februára 2022 o 04:28

Žiaľ, ktorý len tak nepominie. Príbeh matky, ktorá sa tešila na svoje druhé dieťatko, no to sa narodilo mŕtve... Čo jej pomohlo nájsť silu ísť ďalej? Emotívnu spoveď, o ktorú sa podelila na sociálnej sieti, aby, ako vraví, pomohla aj iným, prinášame autenticky, ako ju napísala pre združenie MAMILA.

Aj veľké rany sa pomaličky hoja... Ilustračné foto.

Foto: shutterstock.com

„Vaša stránka (mamila.sk, pozn. red.) mi veľmi pomohla, keď sa mi narodila prvá dcérka. Pozerala som vaše videá, čítala príbehy. Vaše laktačné poradkyne mi pomohli, keď som sa potrebovala zbaviť klobúčikov a upravili prisatie.

Keď som otehotnela druhýkrát, mala som pocit, že všetko viem, ostatné príde samo a bude dojčenie isto ľahšie, ako prvýkrát.

Celé tehotenstvo som svoju skoro dvojročnú dcérku dojčila. Mliečka bolo ku koncu tehotenstva pomenej, trochu aj schudla, ale stále zaspávala s prskom v pusinke.

Pomaly nadišiel čas pôrodu. Pár dní mi bolo zle, horšie ako inokedy. Pamätám si, že ešte som volala s Ľubkou Lapšanskou (dlhoročná predsedníčka združenia Slovenské duly, ktorá zomrela začiatkom leta), že sa bojím, a ako budem rodiť keď je ten covid. Týmto ju pozdravujem tam hore…

Poslednú vec, čo som urobila pred cestou do pôrodnice bolo, že som nadojčila dcérku. Už spinkala, ale objala som ju a pritúlila. Myslela som si, že bude bez prska len pár hodín, alebo dní.

Sedem dní na JIS a zázrak doma

Po príchode do nemocnice nabrali, žiaľ, okolnosti rýchly a ťažký spád. Akútna sekcia, pretože bábätku nebilo srdiečko… Na nasledujúce hodiny a dni si nepamätám. Celých 7 dni na JIS-ke som každého doktora a sestričky prosila, aby mi nedávali nič na zastavenie laktácie. Potom som prišla domov a bolo to ako zázrak.

Fakt zázrak. Dcérenka prišla ku mne. Pozrela na mňa. Zastavil sa čas. Šla som s ňou do kúpeľne, aby sme boli samé. Premerala si ma. „Nemáš bruško.“ „Nemám.“ Celé ruky som mala úplne modré od potrhaných žíl z JIS-ky. „Maminka, daj meme.“ Otvorila som košeľu a ona sa prisala. Sala, pila, glgala, objímala ma ručičkami. Trvalo to skoro pol hodinu. Pila celú noc, pije už deväť mesiacov od toho dňa. Pribrala skoro 5 kg, buchtička. Jej sestrička Dorotka jej nechala mliečko.

Ďakujem

Ďakujem za dojčenie. Je to láska. Je to zázrak. Je to život. Terapia dojčením staršej dcérky je úžasná. Študovala som psychoterapiu, ale priznám sa, bol to masaker aj pre mňa. Preto som to napísala, cítila som, že možno to niekomu pomôže nevzdať to a pokračovať ďalej dojčiť.

Moja malinká veľká sestrička už pribrala 6 kg, je to neuveriteľné. Podpora pediatričky je úžasná. Poslala som aj fotku, kde nás nevidno, ale vidno, že pije mliečko. Ďakujem za všetko, čo robíte, ani si neviete predstaviť, koľkým ženám pomáhate.“






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >