Čo všetko čaká žiakov a študentov v druhom školskom polroku? Termíny testovania, maturít i prázdnin

TASR, gb, 8. februára 2022 o 04:25

Žiaci a študenti sa po piatkových polročných prázdninách v pondelok opäť vrátili do lavíc, aby začali druhý polrok školského roka. Počas neho na nich čakajú rôzne typy skúšok, pripraviť sa musia piataci, deviataci a samozrejme maturanti.

Aký bude druhý školský polrok?

Foto: Shutterstock.com

Testovanie žiakov piateho ročníka je naplánované na stredu 18. mája, vyplýva to zo sprievodcu školským rokom 2021/2022, ktorého zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu na svojom webe. Uskutoční sa vo všetkých základných školách z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra.

Celoslovenské testovanie deviatakov bude 6. a 7. apríla. Deviataci budú písať testy 6. apríla z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a 7. apríla z predmetov ukrajinský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra. Na testovaní sa zúčastnia žiaci deviateho ročníka základných škôl a štvrtého ročníka osemročného gymnázia vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov učiacich sa podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

Vedomosti získané počas stredoškolského štúdia si maturanti overia od 15. do 18. marca v rámci externej maturitnej skúšky. Stredoškolské štúdium ukončia ústnou maturitnou skúškou v niektorom týždni od 23. mája do 10. júna. Minister školstva Branislav Gröhling už viackrát avizoval, že tento rok sa maturitná skúška uskutoční. Nebude sa tak opakovať situácia z posledných dvoch rokov, keď stredoškoláci klasickú skúšku dospelosti neabsolvovali z dôvodu pandémie.

Najbližšie si žiaci oddýchnu počas týždňových jarných prázdnin. Tie tento rok ako prví absolvujú žiaci Košického a Prešovského kraja v termíne od 21. do 25. februára. Nasledovať bude voľno pre deti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja od 28. februára do 4. marca. Ako poslední si užijú voľno počas jarných prázdnin žiaci z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja, a to v termíne od 7. do 11. marca.

Predposledným voľnom pre školákov pred letnými prázdninami budú veľkonočné prázdniny. Školáci budú od školy oddychovať od 14. do 19. apríla, do školských lavíc sa vrátia opäť v stredu 20. apríla.

Odmenou za celoročné úsilie budú pre školákov dva mesiace voľna v lete. Od školských povinností si oddýchnu od 1. júla do 2. septembra. Školský rok 2022/2023 sa začne v pondelok 5. septembra.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >