Čo tak dať si langoš? 10 najobľúbenejších receptov

pt, 17. júla 2021 o 04:53

Nie je to ľahké jedlo a zdravé už vonkoncom nie, ale aj tak sa langoše dlhodobo tešia veľkej obľube. Najmä teraz cez prázdniny je to u mnohých už akýsi rituál: kúpiť si v stánku langoš a posedieť si pri jeho jedení vonku, najlepšie na lavičke pod stromom. Recepty na langoše vám dnes prinášame aj my.

Len si zahryznúť...

Foto: Varecha.sk/Jawadea

Je ich veľa, s kyslou smotanou, mliekom, vajíčkom, iba s droždím a vodou, s octom, zemiakové... Kulinársky portál Varecha.sk publikoval 10 najobľúbenejších. Nájdete ich všetky na tomto linku, my vyberáme tieto tri:

Z vody a soli

Úplne jednoduchý: Do misky dáte pol kila hladkej múky a trocha soli. Vo štvrť litri vlažnej vody rozpusťte polovicu kocky droždia. Tento kvások neskôr prilejte do misky a vypracujte cesto. Nechajte kysnúť 20 minút a potom ešte ďalších 40 by malo cesto odpočívať. Následne ho podeľte na menšie časti a z nich rukou vypracujte okrúhle langoše. Pečte na rozpálenom oleji a dochuťte už podľa ľubovôle: cesnak, syr, kečup, kyslá smotana...

Fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.

Zemiakové

Potrebujete: 200 gramov hladkej múky, 200 gramov polohrubej múky, 100 gramov varených zemiakov, pol kocky droždia, deci vlažného mlieka, 2 deci teplej vody, trocha cukru, trocha soli.

Postup: Z mlieka, cukru a droždia urobte kvások. Ten vlejte do misky, v ktorej ste najprv zmiešali múky a popučené, resp. postrúhané varené zemiaky. Vypracujte cesto, postupne prilievajte vodu, aby nebolo príliš husté. Nechajte kysnúť pol hodiny. Potom ho podeľte na bochníčky a tie nechajte kysnúť ešte ďalších 15 minút. Rukou ich ponaťahujte až keď ich idete dávať na panvicu. Dochuťte ako chcete.

Vďaka zemiakom je cesto trocha ťažšie, no langoše sú viac sýte. Fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.

Dvadsaťpäťročný recept

V jednej miske zmiešajte: 800 gramov hladkej múky, jednu kyslú smotanu, dve vajíčka, rozmrvené droždie (50 gramov), 400 ml mlieka, trošku soli, trošku cukru. Vypracované cesto dáme do chladničky na 4 hodiny. Potom z neho vyrobte langoše. Nemusíte hneď minúť celú dávku, cesto môže ostať v chladničke niekoľko dní.

Fotorecept nájdete na tomto linku Varechy.

Viac receptov aj informácií o surovinách si pozrite na stránke Varecha.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >