Čo robiť, ak vidíte v aute zamknuté dieťa alebo zviera? Polícia radí tento postup

Patricia Poprocká, 11. júla 2021 o 04:47

Opakuje sa to každé leto: Varovania, aby ľudia nenechávali v zaparkovaných autách zvieratá ani deti, a žiaľ, aj prípady, kedy sa tak stane. Následky môžu byť fatálne: Teplota v zatvorenom aute, na ktoré svieti slnko, rýchlo stúpa, môže dosiahnuť až 70 stupňov a organizmus kolabuje.

Policajti v Rimavskej Sobote pri záchrane psíka pred pár dňami.

Foto: facebook Polície SR

Najtragickejší prípad sa stal 22. júla 2015, keď otec v Nitre šiel do práce, svoju dvojročnú dcérku zabudol odviezť do škôlky a nechal ju v aute. Dievčatko zomrelo a nešťastný otec sa s tým nevedel vyrovnať, zomrel rok a pol nato.

Najnovší prípad tohto leta je z Rimavskej Soboty, šlo v ňom o život „len“ malému psíkovi, ktorého sa napokon podarilo zachrániť. Okoloidúci privolali policajnú hliadku, pretože psík v aute kňučal a upadal do mdlôb. Policajti sa sprvu pokúšali nájsť majiteľa auta, po neúspešných pokusoch napokon rozbili okno a psíka vyslobodili. Dali ho do tieňa a dostal vodu.

Polícia upozorňuje, že v krajnom prípade, ak ide o život, môžu aj náhodní ľudia rozbiť sklo na aute a vyslobodiť z neho trpiacich. Inštitút krajnej núdze znamená, že človek, ktorý dieťa takto zachráni a spôsobí pri tom škodu, nie je trestne stíhaný.

Je však otázne, kedy nastal naozaj ten krajný prípad a jednoznačne to nedokáže povedať ani polícia. „Je na zvážení, či takéto konanie spĺňa všetky podmienky protiprávnosti v prípade krajnej núdze. Každý prípad je potrebné posudzovať individuálne,“ uvádza na svojej facebookovej stránke.

Na jednej strane je tu hrozba smrti či zdravotných následkov človeka v aute a potreba konať rýchlo. Smrť totiž môže nastať v prehriatom aute po 15-20 minútach, pričom vy zvonku neviete posúdiť teplotu a ani neviete, ako dlho tam ten niekto už je. Na druhej strane je tu risk, že za rozbitie skla budete mať na krku súd o náhradu vzniknutej škody. V prípade agresívnejších majiteľov auta nie je vylúčená ani fyzická potýčka priamo na mieste.

Ako teda postupovať, ak si v aute všimnete zatvorené dieťa alebo zviera? Polícia radí:
1. Pokúste sa nájsť majiteľa auta. „Napríklad v nákupnom centre vyhlásiť cez informačný stánok alebo cez SBS službu,“ spresňuje polícia.

2. Ak to nejde, privolajte záchranárov. „Políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde je okamžite ponúknutá rada a pomoc ako postupovať,“ odkazuje polícia.

3. Ak je situácia už naozaj kritická, neberte ohľad na majetok ani nič iné. Ide o život.

Najzraniteľnejšie sú deti a starší či nevládni ľudia, keďže detský organizmus sa prehrieva až päťkrát rýchlejšie než dospelý. Ako sme už informovali, v prípade horúčav môže v stojacom aute so zatvorenými oknami stúpnuť teplota až na 60 až 70 stupňov Celzia, čo nemôže zniesť žiaden živý organizmus. Prehriatie môže nastať aj pri dlhšej ceste autom, kde sa nevetrá. Prejavuje sa to s odstupom niekoľkých hodín zvýšenou telesnou teplotou až horúčkou, bolesťami hlavy, vracaním a celkovou slabosťou. Dôležitý je príjem tekutín.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarCellesti 10. júla 2021 o 22:57

    Veľmi jednoducho: odfotiť bytosť v aute (ako dôkaz), rozbiť okno, vyslobodiť bytosť a potom si to vybaviť so šoférom auta, stručne zručne. Hotovo.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >