Cnie sa vám za morom? Sedem výhod jarnej dovolenky

Patricia Poprocká, 26. apríla 2022 o 05:10

Do letných prázdnin zostávajú ešte dva mesiace, ak sa vám ale nechce ostávať doma, vyberte sa na dovolenku už teraz. Nie je to síce bezstarostné leto, aj jarná dovolenka má však svoje čaro. Tu sú jej hlavné výhody.

Kvetinky v letných horúčavách už na Kréte nenájdete. Na jar áno.

Foto: Miriam Poprocká

Ušetríte

Všetko je lacnejšie. Menej dáte za ubytovanie, aj za jedlo, zmrzlinu, suveníry či služby ako napríklad požičanie bicyklov. Ceny mimo sezóny sú vždy nižšie, napokon, dáva to logiku. No a keďže ešte nie je tak horúco, nemusíte doplácať ani za klimatizáciu.

Oddýchnete si

Ticho, pokoj... Mesto, more, hory, kdekoľvek ste, patrí len vám. Môžete si všetko podľa svojej vôle poprezerať a dostatočne vychutnať. Davy poznaniachtivých turistov nehrozia, vy môžete nerušene relaxovať, dokonca aj „vypustiť“ deti bez obáv, že sa niekam v tých davoch zatúlajú.

Prázdne pláže sú lákavou pozvánkou.

Foto: Miriam Poprocká

Lepšie spoznáte krajinu i ľudí

Menej turistov, viac času a priestoru na spoznávanie miestnych zvykov a ľudí. Obyvatelia turistických destinácií sú zvyknutí na cudzincov, v nabitej turistickej sezóne však nemajú toľko času venovať sa im. O to cennejší sú pre nich tí, ktorí prídu aj mimo obdobia a často im poukazujú ešte viac než počas leta. Dostanete sa do zákutí, kam by ste sa v lete nedostali alebo by sa vám pre veľké horúčavy jednoducho nechcelo.

Turistické atrakcie by boli v lete preplnené alebo by ste sa k nim vôbec nevybrali. Jaskyňa, v ktorej sa podľa gréckej mytológie narodil Zeus, pritom stojí za prehliadku.

Foto: Miriam Poprocká

Pootužujete

A možno ani nie, podľa toho, kam sa vydáte. V máji síce spravidla nie je tak teplo ako v júli či v auguste, kúpať v mori sa však zväčša už dá. Slniečko hreje, nepraží ako v letných horúčavách, to postačí. A trocha chladu nikdy nikomu neublížilo, naopak.

Lepší výber bývania za menej peňazí

Najlukratívnejšie ubytovania bývajú často beznádejne zarezervované už dlhé mesiace pred turistickou sezónou. V máji je však väčšina ešte voľná, takže sa dostanete na miesta, kam by ste sa v lete určite nedostali, o cenách nehovoriac.

More a zasnežené hory v diaľke, aj to je májová Kréta.

Foto: Miriam Poprocká

Čisté more

Je možno trocha chladnejšie, ale o to priezračnejšie. Premáva sa tam menej lodiek, pláže sú prázdnejšie, voda skrátka čistejšia. Milovníci šnorchlovania môžu obdivovať morské živočíchy, hviezdice, ježkov, skrátka podmorský raj po zimnom oddychu.

Menej komárov

Niekedy vedia naozaj znepríjemniť pobyt, najmä posedenia vonku či večerné prechádzky. V chladnejšom počasí ich je výrazne menej, čo je potešujúce.

Zakvitnuté bylinky na jar vytvárajú nádherné vône i farby.

Foto: Miriam Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >