Chudobné rodiny dostanú od štátu viac peňazí

SITA, pt, 11. februára 2019 o 11:25

Rodinám, odkázaným na pomoc štátu, sa od apríla zvýšia príjmy. Sociálne dávky porastú o päť percent a zmenia sa aj niektoré podmienky vyplácania. Vyššiu podporu dostanú najmä ľudia, ktorí pracujú za nízku mzdu.

Chudobné rodiny s deťmi stát podporí viac, zvlášť v prípadoch, ak niekto z nich pracuje, hoci za nízku mzdu.

Foto: shutterstock.com

Nové pravidlá už odobril podpisom aj prezident Andrej Kiska, nič teda ich účinnosti nebráni. Nárast dávok o päť percent pre rodičov, ktorí majú menej ako štyri deti znamená, že ich sociálna dávka oproti doterajším 160,40 eura bude od apríla 168,40. Rodičia s piatimi a viac deťmi získajú viac o takmer 11 eur, namiesto 216,10 eur 226,90 eura.

Osamelí rodičia, ktorí majú najviac štyri deti, dostanú viac tiež, spolu o deväť eur. O 5,90 eur im vzrastie sociálna dávka a o ďalšie 3,13 eura ochranný príspevok, ktorý dostávajú osamelí rodičia, penzisti čo invalidi. Ich dávka s ochranným príspevkom bude teda 189,3 eura (123,10 eura dávka, 66,20 eura príspevok).

Tí, ktorí žijú sami s viac ako štyrmi deťmi, budú mať príjem 246 eur (179,80 eura zvýšená dávka a 66,20 eur spomínaný ochranný príspevok).

Príjem všetkých spomínaných domácností sa však ešte zvýši o príspevky na deti. Na každé dieťa do jedného roka, prípadne ak je žena ešte len tehotná, dostane rodina ešte 14,20 eura, o 70 centov viac než doteraz. Na každé staršie nezaopatrené dieťa to bude o 90 centov viac, teda 18,10 eura.

Pracujúci dostanú výraznejšiu podporu

Rovnako ako ochranný príspevok, vzrastie aj príspevok aktivačný, na 66,20 eura. Ten dostávajú k dávke ľudia, ktorí sa vzdelávajú, prípadne pracujú. Podľa nových pravidiel ľudia, ktorí pracujú za minimálnu mzdu, budú mať nárok na dvojnásobný aktivačný príspevok, teda na 132,40 eura.

Okrem toho ľudia, ktorí pracujú za nízku mzdu, budú môcť dostávať osobitný príspevok 126,14 eura o pol roka dlhšie – namiesto dnešných 12 mesiacov 18 mesiacov. Bude ale znížený na polovicu, teda 63,07 eura. Osobitný príspevok sa bude vzťahovať na každého člena domácnosti.

Najchudobnejší ľudia budú mať po novom zaručené pravidelné zvyšovanie dávok. Ich príjmy od budúceho roka porastú každoročne od januára o rovnaké percento, o aké sa v júli zvyšovalo životné minimum. Zvýšenie budúcoročných sociálnych dávok a príspevkov bude teda známe už teraz v lete.

Na dávky by malo mať nárok aj viac ľudí ako doteraz. Dnes sa totiž do príjmu domácnosti počíta aj príjem študenta strednej či vysokej školy, ak prekročí 1,2-násobok životného minima. Po novom sa začne počítať, až keď prekročí trojnásobok životného minima. Študenti do 25 rokov sa pri posudzovaní nároku na dávku budú považovať za členov domácnosti bez ohľadu na to, či doma žijú alebo nie.

Prihliadať sa na nich nebude len v prípade, že sú v zahraničí na študijnom programe prostredníctvom štipendia alebo grantu, ak dosiahli vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a podľa podmienok zahraničného študijného programu majú zabezpečené základné životné podmienky.


ANKETA:

Čo si myslíte o zvyšovaní dávok?

16,9%



15,5%



67,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >