Tip na víkend: Otužovanie zvládne každý, užitočné tipy, ako na to

Patricia Poprocká, 29. januára 2021 o 04:44

Možnosti výletov a zimných športov sú dnes značne obmedzené, čas doma však môžeme využiť na prekonanie vlastných hraníc v inej oblasti – otužovaní. Zima je na to ideálny čas a nepotrebujete k tomu dokopy nič. Tu je pár tipov, ako na to.

Chvíľka v chladnej vode, a je o čom rozprávať celý zvyšok dňa!

Foto: ahojmama.sk/Radovan Varchola

Keď sa povie otužovanie, väčšina si predstaví kúpanie sa v ľadovej vode. Je to síce najrozšírenejšia, ale nie jediná forma. Otužovať možno okrem vody aj vzduchom, a v týchto mesiacoch aj snehom. Podľa toho, čo máte v blízkosti domova a na čo máte práve chuť. Samozrejme, podmienkou je aj dobrý zdravotný stav. Ak sa necítite práve fit, s otužovaním počkajte, ak trpíte dlhodobejšími chorobami, poraďte sa s lekárom.

Základ je v hlave

Ak dostane otužovanie u vás zelenú, bez ohľadu na to, aký spôsob si vyberiete, dbajte na správne mentálne nastavenie. To je vlastne hlavným kľúčom k úspechu. Práve presvedčenie, že chlad je nepríjemný, niečo, proti čomu sa treba brániť, je najväčšou bariérou pri otužovaní.

Pri otužovaní je dobré sa uvoľniť a prijať chlad ako niečo prirodzené. Nie nežiaduce ani nepríjemné. Niekedy je horšia naša predstava o pocite chladu ako chlad samotný. Ťažšie ho znášame, ak sme v napätí.

Preto je dobré pred každým otužovaním svaly uvoľniť, pravidelne dýchať a postupne si uvedomovať skutočný pocit z kontaktu vašej kože s chladom. Zistíte, že to naozaj nie je až také náročné, a že znesiete oveľa viac než ste si mysleli.

V pohybe je to príjemnejšie

Ďalším významným faktorom je pohyb. Aj keď sú sociálne siete plné fotografií otužilcov pózujúcich vo vode po prsia, oveľa príjemnejšie je, ak si vo vode môžete aj zaplávať. Platí to aj pri otužovaní snehom a vzduchom: Hýbte sa, užijete si to viac.

Sú ľudia, ktorí pred otužovaním absolvujú určité cvičenia, a po jeho skončení tiež, keďže práve pohybom sa ľudské telo zahrieva najlepšie. Nie je to určite na škodu, dbajte však na vlastný vnútorný pocit.

Ak napríklad prídete k jazeru peši po kilometrovej prechádzke a cítite sa dostatočne zahriato, pokojne sa choďte hneď okúpať. Naopak, ak vystúpite z vyhriateho auta a necítite sa práve najkomfortnejšie ani v kabáte, nieto ešte pri predstave vyzlečenia sa do plaviek, možno sami budete cítiť, že si potrebujete dať pár drepov alebo iných cvikov na zahriatie.

Podobne je to aj pri otužovaní vzduchom. Ak neobľubujete náhly prechod z tepla do chladu, vyzliekajte sa postupne, až keď sa pohybom zahrejete.

Aké sú možnosti

Pri otužovaní je množstvo rád, najdôležitejšia je však tá, aby ste počúvali svoje vnútro a postupovali tak, ako to vyhovuje vám. Robíte to predovšetkým pre seba, pre radosť a dobrý pocit.

Vzduchom
Ide v podstate o pobyt na chladnom vzduchu. Spôsob a čas si určite sami. Môžete napríklad s deťmi v plavkách a teniskách vybehnúť na minútu-dve von. Zahrať si naháňačku, pochodiť si, pobehať.

Ak máte staršie deti a ste pokročilejší športovci, môžete si ísť aj zabehať, napríklad na polhodinku. Keďže potrebujete vydržať dlhšie, je dobré sa vyzliecť postupne, napríklad po piatich minútach behu, keď vám je dostatočne teplo. Potom to už ide normálne. Beháte, chlad necítite, dokonca sa môžete aj potiť. Na hlave si nechajte čiapku, je to dôležitá pomôcka proti úniku tepla.

Snehom
Ak máte sneh, využite ho. Deti s ním zoznámte nielen cez hrubú vrstvu rukavíc a šálov. Pekne naboso. Pre deti je zážitok pochodiť si po bielej perine a ešte väčší vyváľať sa v nej ako vlci. Na snehu rekordy nezlomíte, stačí minúta-dve, podľa pocitu. Ako prvé začnú mrznúť nohy a ruky, signál, že je čas ísť do tepla.

Vodou
Plávanie je posledný stupeň, s deťmi pre začiatok môžete dať hru, kto vojde ďalej. Už len ak sa pri vode vyzlečú do plaviek, otužujú vzduchom. No a potom už kto kam zájde – po členky, kolená, pás, prsia... Je to pre ne skvelá zábava a výzva. V momentálnom počasí dlho tiež nevydržia – minúta-dve a pekne do tepla. Ale dobrý pocit pretrvá oveľa dlhšie!

Dá sa ísť ešte ďalej?

Foto: ahojmama.sk/Radovan Varchola





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >