Chcete zažiť pravek? Jedinečná výstava vás prenesie do jaskyne k mamutom 40-tisíc rokov dozadu

TASR, 3. júna 2024 o 05:50

Na jednom mieste diela neznámych pravekých umelcov poväčšine z dnešnej západnej Európy. K tomu kostrové zvyšky pravekých mamutov, jaskynných medveďov a nosorožcov, to všetko ponúka jedinečná výstava, ktorú otvorili v Topoľčanoch.

Výstava v Topoľčanoch prenesie návštevníka do praveku.

Foto: Tribečské múzeum

Výstava Paleoart v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch približuje obdobie staršej doby kamennej. Paleolit predstavuje na základe replík umeleckých výjavov spred 40-tisíc rokov, a to prostredníctvom olejomalieb grafického dizajnéra, maliara a akademického architekta Róberta (Viktora) Němečeka.

Nepôjde ale len o obrazy, návštevníci môžu na vlastné oči vidieť aj kostrové zvyšky pravekých stavovcov, konkrétne mamutov, jaskynných medveďov, nosorožcov zo zbierok múzea. Výstavná sieň navodzuje prítmím atmosféru jaskyne pokrytej maľbami a osvetlenej čelovými lampami návštevníka. S odstupom 20-tisíc rokov sú na jednom mieste sústredené diela neznámych pravekých umelcov poväčšine z dnešnej západnej Európy, konštatuje múzeum.

"Umenie pravekých lovcov staré desaťtisíce rokov udivuje nielen svojou autenticitou, ale aj umeleckým stvárnením zobrazovaných objektov veľkých prehistorických zvierat. Praveké umenie sa rodilo pomaly a v každom čase bolo ovplyvnené pohľadom vtedajšieho človeka na svet a na symboliku, ktorú vo svojom svete hľadal a videl," vraví geoločika Tribečského múzea Jana Prícka. Človek vyjadroval svoje zručnosti a umelecké cítenie v hline, kameni, kosti či parohu. Najviac ho však vnímame na skalných a jaskynných maľbách, ktoré dosiahli svoj vrchol v záverečnom období mladého paleolitu, v rozpätí 15-tisíc až 9000 rokov pred Kristom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >