Chcete doma viac ušetriť? Osvojte si zlaté pravidlo 50-30-20

Gabriela Bachárová, 14. septembra 2023 o 05:59

Nedarí sa vám šetriť? A príčinou nie je len inflácia, ale možno aj to, že neviete, ako peniaze zbytočne nemíňať? Pomôže vám pravidlo 50-30-20.

Ušetriť sa dá.

Foto: shutterstock.com

Americká senátorka, profesorka práva a bojovníčka za finančné zdravie domácností Elizabeth Warrenová vo svojej knihe All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan spopularizovala pravidlo, ktoré vám pomôže držať svoje peniaze na uzde, nemíňať viac, ako je potrebné a ešte aj ušetriť. V čom teda tkvie tajomstvo zlatého pravidla 50-30-20? Jednoducho povedané, na nevyhnutné výdavky, ku ktorým patria platby za bývanie, energie, dopravu do práce, školy či k lekárovi alebo platby za potraviny by ste nemali mesačne minúť viac ako polovicu celkového príjmu domácnosti.

Tridsať percent všetkých príjmov môžete dať na veci, ktoré síce nevyhnutne nepotrebujete, ale urobia vám radosť. Sem patrí kúpa oblečenia, kníh, návštevy reštaurácií či dovolenky. Zostávajúcu pätinu príjmu si odkladajte do budúcnosti. Záleží len na vás, či ich použijete na dôchodkové sporenie, uložíte na termínovaný vklad alebo investujete do akcií.

Ukážme si to na príklade

Priemerná mzda zamestnanca na Slovensku bola v druhom štvrťroku tohto roka 1 419 eur. Ak má rodina dva priemerné príjmy, robí to spolu 2 838 eur. Polovica z tejto sumy je 1 419 eur, práve toľko by maximálne malo ísť na výdavky, ktoré jednoducho treba zaplatiť. Tridsať percent spoločného príjmu činí cca 851 eur, tie môžete využiť na vlastné potešenie, záujmy, na niečo, po čom túžite.

A napokon, pätina na príjmu je cca 568 eur, tie si šetrite a v ideálnom prípade vhodne zhodnocujte. Ak vezmeme len prosté odloženie bokom, za celý rok sa vám podarí našetriť 6 816 eur, čo je už slušná sumička. A to nehovoríme o možnom peňažnom zhodnotení.

Samozrejme, pravidlo 50-30-20 nie je žiadnym zákonom, môžete napríklad na to, po čom túžite, minúť len pätinu príjmu, a šetriť si tridsať percent. Ide najmä o to, aby ste ustrážili maximálne polovicu príjmu na nevyhnutné výdavky. Nie každému sa to podarí, mzdy na Slovensku nie sú závratne vysoké, avšak určite má zmysel sa o to pokúšať. Držíme vám palce!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >