Certe zuby ako lev, posielajte si pusinky. Sedem aktivít na rozvoj detskej reči

pt, 23. marca 2023 o 05:03

Každý rodič túžobne očakáva prvé slovo svojho potomka. Hovorí sa, že prichádza zhruba s prvým samostatným krôčikom, čiže niekedy medzi desiatym a štrnástym mesiacom, nie vždy to však platí. Každé dieťa je individuálne, ak by však rodičia chceli dieťaťu pomôcť, existuje niekoľko užitočných hravých tipov.

Prvé slovká vraj prichádzajú s prvými krôčikmi, nie však u každého dieťaťa. Pomôcť rozvoju detskej reči pomôže niekoľko zábavných hier.

Foto: shutterstock.com

Práve vzťah s dospelým je najlepším pomocníkom rozvoja detskej reči, pripomína klinická logopedička Barbara Králiková. Je dobré, ak rodičia svoje deti vťahujú do bežnej komunikácie, ale tiež ak s nimi precvičujú primerané pesničky, básničky a riekanky. „Rozširujú slovnú zásobu, sluchovo-rečovú pamäť, hlasový fond, učia melódiu, rytmiku, a ak sa spoja s pohybom, trénujú koordináciu,“ vysvetľuje odborníčka v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok.

Ak by chceli rodičia dieťaťu s rozvojom reči pomôcť, Barbara Králiková odporúča tieto aktivity:

Fúkanie do čohokoľvek

Rozvíja sa tým správne dýchanie – nádych nosom, výdych ústami. Ak dieťa fúka do fúkacích fixiek, cvičí tým aj zrakové vnímanie a tvorivosť, pozoruje tvary, ktoré vzniknú na papieri, určuje ich farbu a podobne.

Napodobňovanie zvukov zvierat

Rozvíja sa sluch aj rozlišovanie zvukov.

Grimasy

Patrí k nim aj cvičenie s jazykom, čo napomáha obratnosti zvukového aparátu a dieťa trénuje napodobňovanie. Môžeme si napríklad oblizovať pery ako mačka, otvárať a zatvárať ústa ako ryba, ceriť zuby ako šelma, vyplazovať jazyk, obliznúť si nos, posielať pusinky a usmievať sa.

Riekanky

Trénujú pamäť, rytmus, napodobňovanie, komunikáciu celkovo. Ak pridáme pohyb, rozvíjajú sa aj pohybové schopnosti dieťaťa.

Hlava, ruky, bruško, nohy

Spievame a ukazujeme jednotlivé časti tela. Pridanou hodnotou je, že dieťa spoznáva aj svoje telo a rozvíja koordináciu.

Hra na Kde to je?

Rodič schová obľúbený predmet dieťaťa a usmerňuje ho v hľadaní. Rozvíja sa tým porozumenie, myslenie a chápanie stálosti predmetu, vysvetľuje logopedička.

Hra na zvieratká

Trénuje sa tu obratnosť, slovná zásoba a pohyb celkovo. Barbara Králiková odporúča poukadať na zem obrázky zvierat. Na aký obrázok stúpime, také zviera napodobníme. Pohybom i zvukom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >