Čert existuje, veria deti. Nestrašte ním zbytočne

Gabriela Bachárová, 4. decembra 2018 o 13:26

Už zajtra budú chodiť po večerných uliciach Mikuláš, anjel a čert. Podarená trojica, ktorá prináša deťom darčeky a trochu ich aj postraší. Nie je to však tak nevinná zábava, ako sa môže zdať. Strach detí z čerta berte vážne.

Čerti sú len v rozprávkach, to však malé deti nevedia.

Foto: Shutterstock.com

Najviac sa deti čertov boja vo veku okolo troch až štyroch rokov. Ich predstava sveta je magická. Veria tomu, že čertisko ich naozaj môže odniesť do pekla a už nikdy neuvidia mamičku ani otecka. V žiadnom prípade preto deťom, ani zo zábavy, nehovorte, že ak nebudú poslúchať, už sa na ne chystá pekelník. Keď ho potom uvidia, môže sa to pre ne stať naozaj traumatickým zážitkom.

Čaro Mikuláša, anjela a čerta je samozrejme v tom, že malé deti veria v ich existenciu. Tak to má byť. Ak však máte doma bojazlivejšie dieťa, dohodnite sa s rozprávkovou návštevou radšej vopred, že čert potomka postraší len symbolicky. Nebude sa vyhrážať, že dieťa odnesie, ak neposlúchalo. Ďalším šikovným ťahom je, ak sa čert bude držať pri návšteve vzadu a hlavnú rolu zohrajú Mikuláš a anjel v popredí. Čert ani nemusí nič hovoriť, len trochu zarinčí reťazami, vyplazí jazyk a niečo zablekoce.

Na druhej strane prekonávanie strachu patrí k zdravej výchove. Zvážte, či návšteva čerta a Mikuláša môže vášmu dieťaťu i výchovne prospieť. „V živote sa človek dostane do mnohých situácií, kedy bude musieť prekonávať strach, preto si spoločnosť vytvára výchovné praktiky, ktorými na to svoje potomstvo pripravuje, cvičí, trénuje, otužuje. Myslím si, že i náš Mikuláš k takýmto výchovným inštitúciám patrí. Hrdinou nie je ten, kto nemá strach, ale ten, kto strach prekonáva. A to bez učenia nejde,“ vyjadril sa legendárny, dnes už zosnulý český psychológ Zdeněk Matějček.

Je to ako so všetkým. Je na rodičoch, aby rozhodli, čo pre ich dieťa bude prínosom a prečo. Možno vás inšpiruje, ako čertí problém vyriešila jedna mamička: „Keď bola dcérka menšia, chodili sme pravidelne na mikulášsku besiedku. Videla som na nej, že sa bojí. Nechcela som ju strašiť zbytočne, povedala som jej preto, aby sa pozerala čertom na nohy. Ak uvidí, že majú normálne, ľudské topánky, je to znak, že to žiadni čerti nie sú. Musím povedať, že to zabralo. Tak ju zaujalo sledovanie čertích nôh, že sa úplne prestala báť,“ smeje sa Katka, mama osemročného dievčatka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >