Anjelíčky. Nevšedná pamiatka na deti, ktoré po predčasnom pôrode nedostali šancu na život

gb, 3. júla 2023 o 04:44

Medzi rodičmi predčasne narodených detí sú, žiaľ, aj takí, ktorí svoje milované dieťa nikdy neuvidia vyrastať. Združenie Malíček pre nich pripravilo spomienkový obrazorám. V týchto dňoch ho distribuuje do všetkých perinatologických centier na Slovensku.

Obrazorám pre rodičov predčasne narodených detí, ktoré nedostali šancu na život.

Foto: OZ Malíček

Predčasný pôrod je rizikom pre ženu i dieťa. Predčasne narodené bábätká prichádzajú na svet nezrelé a hoci to len máloktorý rodič chce počuť, nie všetky dostanú šancu na život. Občianske združenie Malíček venuje v týchto dňoch do perinatologických centier na Slovensku takzvané spomienkové „anjelníčky“. Ide o formu spomienkového obrazorámu, ktorý môže pomôcť rodičom počas procesu smútenia. Projekt nadväzuje na aktivity združenia, ktoré pre týchto rodičov malíček realizuje od roku 2019 a ktorý vlani jednohlasne odobrili aj všetky slovenské perinatologické centrá.

Na Slovensku sa každoročne narodí približne 4 500 detí predčasne. Ich prognózy do budúcna sú neisté, od prvého momentu musia bojovať o zdravie a život. Napriek tomu mnohé z nich po istom čase všetko „dobehnú“ a vedú plnohodnotný život ako ich donosení rovesníci. Nie vždy je to však tak.

„Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a mnohé sa nachádzajú v ohrození života,“ povedala Ľubica Kaiserová, predsedníčka Malíčka, ktoré je tu pre rodičov predčasnom narodených detí.

Úmrtnosť je dve percentá

Celosvetovo sa predčasne narodí 15 miliónov detí, čo je približne 11 percent. V dôsledku predčasného pôrodu jeden milión detí zomiera pred dosiahnutím piatich rokov. Existujú však výrazné rozdiely medzi jednotlivými štátmi v miere predčasných pôrodov, ako i úmrtnosti. V našich podmienkach sa úmrtnosť predčasne narodených detí pohybuje na úrovni dvoch percent.

„Rodič, ktorý odchádza po predčasnom pôrode z nemocnice s prázdnou náručou, si prechádza neľahkou cestou smútenia. Pocit prázdna, beznádeje a skľučujúcej bolesti je mimoriadne silný, po istom čase však v tomto procese smútenia zohrávajú dôležitú úlohu aj spomienkové predmety. Chobotnička z inkubátora, fotka bábätka či odtlačok rúčky či nožičky je následne to, k čomu sa rodič na poličke, v tichu, pri sviečke môže vrátiť, zotrvať pri svojich spomienkach a poslať napríklad božtek svojmu anjeličkovi do nebíčka,“ vysvetľuje autorka projektu Veronika Kmetóny Gazdová z Malíčka.

Rám aj obraz zároveň

Anjelníček má podobu obrazu a rámu zároveň, do ktorého si môže rodič uložiť osobné veci dieťatka, ktoré boli súčasťou jeho krehkého života v inkubátore po predčasnom pôrode. Súčasťou je tiež maľba, autorkou ktorej je umelkyňa, výtvarníčka Monika Vasiľová: „Ilustrácia je symbolom akejsi rozlúčky s milovaným dieťatkom, no zároveň prísľubom, že na neho rodičia nezabudnú, že bolo a je súčasťou ich života a navždy bude hlboko v ich srdciach. Pozdravom do neba tiež obraz naznačuje vieru a nádej, že raz sa tam hore stretnú.“ Maľbu dotvárajú aj „malíčkovské“ verše adresované rodičom po strate, ktoré slovom umocňujú obrazový odkaz.

Anjelníček je previazaný bielou stuhou symbolizujúcu puto, obsahuje aj bieleho handmade anjelička a kartičku na odtlačok rúčky či nožičky bábätka, ktorá je pre rodiča silným spomienkovým aspektom. Súčasťou spomienkového balíčka sú aj základné informácie združenia a kalendár malíčkovských spomienkových dní. Tie venuje malíček rodičom, ktorí si svoje dieťatko nosia namiesto náruče už navždy vo svojom srdci a pamiatke ich malých bojovníkov, ktorí odišli skôr, ako mali.

Malíček pomáha rodičom po strate bábätka po predčasnom pôrode už niekoľko rokov. A to poradenstvom – laickým, prostredníctvom certifikovaných rodičov s osobnou skúsenosťou či odborne, prostredníctvom psychologičiek. Na webovej stránke tiež nájdu rodičia v príručke Pomoc pre rodičov jednu kapitolu v podobe listu s názvom Prázdna náruč.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >