Ako zachovať zeleninu čo najdlhšie čerstvú, ako rozpoznať pokazené vajíčko? 15 šikovných kuchynských trikov

pt, 26. júla 2023 o 06:34

Ako uchovať čerstvosť pečiva, reďkovky, cesnaku či pažítky? Čo so zmrznutým maslom, prípadne ako zabrániť zhnednutiu rozkrojených banánov? Šikovné varenie je často o drobnostiach, ponúkame vám týchto 15 malých, ale užitočných trikov.

Kam s tým? Často je to jednoduchšie, než si myslíme.

Foto: shutterstock

1. Pečivo vydrží dlhšie čerstvé, ak ho zakryjeme v nádobe so rozkrojeným jablkom alebo surovým zemiakom.

2. Chlebíčky alebo nakrájaná zelenia vydržia čerstvé, ak ich prikryjeme čistou navlhčenou utierkou. Ďalšia možnosť je do uzatvorenej dózy, ktorú vložíme do chladničky.

3. Na uchovanie čerstvosti pažítky, cibuľkovej či petržlenovej vňate je vhodné mikroténové vrecúško, v ktorom ich umiestnime do chladničky.

4. Cesnak vydrží čerstvý, ak ho uskladníme v pohári s olejom. Ten potom môžeme použiť do šalátu či do omáčky na cestoviny.

5. Reďkovkám na zachovanie čerstvosti pomôže, ak ich v chladničke necháme v pohári s vodou.

6. Vajíčka ľahšie ošúpeme, ak do varenia pridáme trochu octu.

7. Či sú vajíčka čerstvé, zistíme tak, že ich položíme do pohára s vodou. Ak klesnú na dno, sú čerstvé, ak ostanú na hladine, sú pokazené a môžeme ich vyhodiť.

8. Nakrájané banány si zachovajú farbu, ak ich pokvapkáme citrónovou šťavou.

9. Mäkké paradajky sa budú ľahšie krájať, ak ich vložíme na 10 minút do ľadovej vody.

10. Ak chceme paradajky zbaviť šupky, je dobré ich obariť vriacou vodou a chvíľku ich v nej ponechať.

11. Ak sme kúpili ovocie, ktoré ešte nie je celkom zrelé, pomôžeme mu, ak ho necháme v papierovom vrecku. Môžeme pridať na urýchlenie aj červené jabĺčko.

12. Zrelý ananás v obchode rozoznáme tak, že skúsime, či sa dajú ľahko vytrhnúť stredové lístky. Ak áno, je zrelý.

13. Mandle ľahko olúpeme, ak ich predtým chvíľku povaríme.

14. Ak sme zabudli vybrať maslo z mrazničky či chladničky, môžeme si pomôcť škrabkou na zemiaky alebo ho nastrúhať.

15. Ak zistíme, že nám chýba tvrdý syr, môžeme dať zamraziť tavený syr a nastrúhať ten.

(Zdroj: Receptíky pre malých kuchárov, Petra Šmikmátorová, Libor Drobný, Tomáš Siničák)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >