Ako sa správať na zimnej turistike. Na jednu vec nikdy nezabudnite, upozorňujú horskí záchranári

Gabriela Bachárová, 29. januára 2023 o 05:00

Chladné počasie ani sneh nie sú prekážkou, obľuba zimnej turistiky stále stúpa. Oproti letnej má však niektoré špecifiká, ktoré neradno podceňovať. Užite si aj v tomto ročnom období pobyt a pohyb na horách s radami Horskej záchrannej služby.

Lomnické sedlo vo Vysokých Tatrách. Obľúbený cieľ turistov aj v zime.

Foto: TASR

Zimná túra nerovná sa letná túra, upozorňujú horskí záchranári, ktorí musia v tomto čase pomáhať viacerým vyčerpaným turistom. Apelujú preto na návštevníkov hôr, aby prípravám na zimnú túru, ktorá je v mnohých aspektoch náročnejšia ako letná, venovali väčšiu pozornosť. Riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič na facebookovej stránke Ministerstva vnútra vysvetľuje, ako sa na zimnú túru čo najlepšie pripraviť.

Pri príprave na zimnú turistiku treba myslieť na viacero vecí. Ich podcenenie môže mať až fatálne následky. „Dôslednou prípravou na zimnú túru a myslením aj na nepredvídané situácie sa vyhnete komplikáciám, nešťastiu či tragédii,“ hovorí Marek Biskupič. V prvom rade si treba uvedomiť, že pohyb v snehu, zvlášť ak nie v ňom nie je vyšliapaná cestička, je náročnejší, ako keď idete po pohodlnom turistickom chodníku cez letnú sezónu. Bude vás stáť oveľa viac síl, čo fyzicky slabší účastníci turistiky môžu v istom bode prestať vládať.

„Do batohu si v zime potrebujeme tiež zbaliť podstatne viac vecí ako v lete,” pripomína horský záchranár. Myslieť treba aj na to, že sa smerom k horšiemu môže zmeniť počasie, a to často z minúty na minútu. Plus v tomto ročnom období trvá denný svit kratšie a zvlášť na horách tma prekvapí veľmi skoro. Toto všetko treba vziať do úvahy a prispôsobiť tomu dĺžku aj náročnosť trasy, ale i počet malých či veľkých turistov. Nemá samozrejme zmysel brať malé á nijako netrénované dieťa na vysokohorskú turistiku do Vysokých Tatier.

Čo všetko si so sebou vziať do batohu? Predovšetkým treba myslieť na tepelný komfort a zabaliť si spodné vrstvy na prezlečenie alebo prioblečenie (pančuchy, ponožky), ale i teplú vrstvu navyše, ak by sa ohlásila veľká zima. Rukavice i čapica by mali byť vhodné do chladného počasia. Náhradné kúsky nemusia byť na škodu.

„Turistické topánky volíme vysoké, odolné voči vode. Výzbroj pre zimnú návštevu hôr vyberáme takú, aby dokonale odpovedala športovému zameraniu. Čím náročnejšiu túru sa chystáme absolvovať, tým väčší nárok by sme mali klásť na jej kvalitu,” konštatuje Marek Biskupič a ako upozorňuje, výstroj a výzbroj ako paličky, retiazkové mačky, železá či cepín netreba nechávať v aute len preto, že na parkovisku sa nám zdá, že budú zbytočné.

Dobrý plán i predpoveď počasia

Základným pravidlom plánovania je mať vždy pripravený i kratší variant trasy, ak by okolnosti velili rýchly zostup. Zvýšenú pozornosť venujte predpovedi počasia. Pre aktuálne informácie o podmienkach v horských oblastiach horskí záchranári odporúčajú navštíviť www.hzs.sk, pre aktuálnu lavínovú situáciu www.laviny.sk. Pokiaľ sa počasie nevyvíja dobre, trasu radšej zrušte alebo upravte a namiesto vysokohorského terénu zvoľte nižšiu nadmorskú výšku.

Ďalšia dôležitá vec, na ktorú by turisti pri plánovaní trasy nemali nikdy zabudnúť, je, že časy na turistických smerovníkoch neberú do úvahy snehovú pokrývku. „Postupujeme teda pomalšie, najmä v prípade, že stopu prešliapavame,” uvádza Marek Biskupič. Treba tiež podľa neho dať pozor i na to, aby „chodník neprechádzal lavínovou dráhou. Lavínové dráhy sú súčasťou mnohých on-line turistických máp. Pri zvýšenom lavínovom nebezpečenstve upravíme cieľ túry.”

Čo je ešte dôležité:
– Do hôr sa nepúšťajte sami, prípadne sa zapíšte do knihy túr na horskej chate.
– Disponujte stopercentne nabitým telefónom a počas turistiky ho chráňte v teple. Vplyvom chladu by sa totiž mohol rýchlejšie vybíjať, čo už prekvapilo nemálo turistov.
Nainštalujte si aplikáciu Horskej záchrannej služby, ktorá vám poskytne aktuálne informácie o podmienkach vo zvolených pohoriach a zároveň v prípade potreby pomôže lokalizácii hľadaného.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >