Ako prakticky využiť odpad, ukazujú šikovní študenti

pt, 14. decembra 2018 o 11:04

Sadnite si prosím. Tak sa volá nový podsedák na schody či stoličky z priemyslene spracovaného šatstva na recykláciu. K tomu si môžete vyložiť nohy na taburet vyrobený zo starých riflí a pneumatík. To sú len niektoré zo zaujímavých projektov, ktoré žiaci základných a stredných škôl predložili do súťaže Daj odpadu druhú šancu.

Tvorcovia podsedákov na svojich výtvoroch.

Foto: Katarína Filipová

Žiaci základných a stredných škôl dokázali šikovne využiť odpad, ktorý by inak končil niekde na skládke, ak nie horšie – pohodený v prírode. Do súťaže sa zapojilo štrnásť škôl.

Nadácia Ekopolis, ktorá súťaž vyhlásila, vybrala tri školy s najoriginálnejšími nápadmi. Tie získali finančnú odmenu (500, 300 a 200 eur) i vecné ceny. Víťazom je Spojená škola Kráľovnej pokoja v Žiline, druhá skončila Základná škola v Podhoranoch v okrese Nitra, tretí skončili žiaci z Lučenca.

Podsedáky vyrobené zo starého šatstva.

Foto: Katarína Filipová

Žiaci svoje projekty väčšinou aj milo pomenovali, napríklad spomínané podsedáky, ktoré si môžu dať v škole na stoličku či pod seba pri posedávaní na schodoch, sa volajú „Sadnite si, prosím.“ „Nový život zo štuplíkov“má byť zasa obraz vyrobený z vrchnáčikov pet fliaš. Obrazy vytvorili aj zo starých kníh, ktorým dali názov „Knihy ožívajú“.

„Cieľom súťaže bolo upozorniť na dôležitosť recyklovania odpadov v tejto dobe extrémnej na konzum. Chceme docieliť, aby žiaci nevideli recyklovateľné materiály ako odpad, ktorý hneď končí v smetnom koši, ale aby vnímali, že veci sa ešte dajú využiť,“ priblížila zámery súťaže PR manažérka Nadácie Ekopolis Martina Ragalová.

Súťaž sa uskutočnila v rámci projektu ENVIROvzdelávanie, ktorého cieľom je rozšíriť vedomosti o ekológii a životnom prostredí medzi žiakmi základných a stredných škôl.

Žiaci v nej využívali použité materiály ako pet fľaše, textílie alebo papier aj na výrobu nástrojov, pomôcok či dekorácií pre školu.

Hory odpadu zamorujú našu planétu.

Foto: shutterstock.com






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >