Ako naučiť deti prehrávať

Patricia Poprocká, 5. marca 2023 o 04:26

Áno, pri kartách či spoločenských hrách ich najčastejšie nechávame vyhrať, nech majú radosť, aj takto pri víťazstvách sa však deti môžu naučiť umeniu prijať porážku. Ako? Tak, že im my dospelí ukážeme na vlastnom príklade, ako sa prijíma prehra a čo to vlastne znamená.

Nejde o to, kto postaví skôr, kto väčší či krajší hrad, ale o radosť zo samotného stavania.

Foto: shutterstock

Spoločenské hry sú výbornou príležitosťou na to, aby sa deti naučili pracovať s emóciami. Nemusí však k tomu dôjsť zákonite tou negatívnou cestou, je to možné aj bez stresu, pohodlne v domácom prostredí. Najdôležitejšiu úlohu v tom zohrávajú práve dospelí, ako sa postavia k výsledku hry a hre samotnej.

Dieťa by malo pochopiť, že či už v kartách, človeče alebo akejkoľvek inej hre ide v prvom rade o hru samotnú a radosť z nej, nie o výsledok. Dôležité je, aby dieťa nebralo prehru ako niečo zlé. „Jednoducho ide o prirodzenú súčasť, ktorú môže život priniesť,“ vraví Štepánka Zoubková zo spoločnosti Piatnik, ktorá vyrába spoločenské hry.

A to je úlohou dospelých, aby to deťom ukázali vlastným správaním. Mali by si dávať pozor, ako komentujú prípadné víťazstvo či prehru, samotný priebeh hry keď sa darí i keď sa nedarí, a aby výsledku nepripisovali priveľký význam. „Pri každej hre dieťa pozoruje svoje okolie a reakcie spoluhráčov na rôzne situácie počas hry. Učí sa zvládať vlastné emócie i emócie ostatných,“ pripomína odborníčka.

Zásady, ktorým by sa malo dieťa pri hre naučiť, je dodržiavať pravidlá, hrať čestne a ctiť si súpera. Ak teda dieťa vyhrá, môže mu rodič podať ruku a zablahoželať. Ešte dôležitejšie je ale poďakovať za hru a spoločne strávený čas, napokon, o ten tu ide predovšetkým.

Samozrejme, nie vždy sa len vyhráva. Ak sa stane, že sa dieťaťu nedarí, je dobré mu byť oporou a ukázať mu, že i nezdar sa dá zvládnuť. Dobré je v takej chvíli sa s dieťaťom vecne porozprávať, čo si myslí, kde urobilo chybu či ktorý krok by v hre zmenilo. Na zahodenie nie je ani poznanie, aké je šťastie vrtkavé a že sa nikdy netreba vzdávať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >