Aké máte možnosti, ak nechcete kvôli obave z korony poslať dieťa do základnej školy?

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2020 o 04:30

Základné školy stále fungujú v bežnom režime, veľa rodičov však premýšľa, či do nich svojho potomka stále posielať. Obávajú sa, ako by zvládol prípadnú nákazu, pretože má nejaké chronické ochorenie. Prípadne sami nie sú zdraví, alebo nechcú ohroziť ďalších blízkych.

Pôjde ešte zajtra do školy?

Foto: Shutterstock.com

Nie je nutné bezmocne čakať, či školy zatvoria, alebo nie. Ak máte vážny dôvod dieťa tam neposielať, môžete to urobiť, nikto vás za to s najväčšou pravdepodobnosťou postihovať nebude.

Veľa rodičov už svoje deti do základnej školy posielať prestalo. „Dvojičky mali nastúpiť do menšej dedinskej školy do prvej triedy. Miško má cysty na pľúcach, po zhoršení situácie sme počas posledného augustového týždňa vybavili domáce vzdelávanie. Z preventívnych dôvodov. Rada by som vyzdvihla nezvyčajnú ústretovosť školy. Milý, empatický prístup, nič nebolo problémom, úžasná skúsenosť,“ pochvaľuje si mamička Ajča Grujbárová.

„Moje deti tiež nechodia. Otvorene som napísala na obe školy, že nechcem klamať, ale chcem si ich nechať doma a čo mám pre to urobiť. Školy mi vyšli bez problémom v ústrety,“ vraví Tereza Boehmová, česká novinárka, mamička štrnásťročného dieťaťa navštevujúceho šesťročné gymnázium a desaťročného štvrtáka a tiež administrátorka facebookovej skupiny Pacienti s Covid-19 v Česku a na Slovensku, ktorá je určená nielen pre chorých či už vyliečených, ale i pre všetkých záujemcov, ktorí sa chcú dozvedieť o skutočnom priebehu ochorenia. Základné školy sa v Česku podľa nového rozhodnutie vlády zatvárajú v stredu 14. októbra, stredné už týždeň a pol fungujú na dištančnom vzdelávaní.

Čo teda môžete urobiť?

1. Päť dní doma či úprimná prosba
Ak ešte len začínate zvažovať, či vzhľadom k zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii posielať dieťa do školy alebo nie, môžete si dopriať akýsi oddychový čas. Máte možnosť nechať potomka päť dní doma bez uvedenia dôvodu (nedávno došlo k predĺženiu tejto možnosti z troch dní). Až po tejto dobe je nutné priniesť ospravedlnenie od lekára.

Alebo len jednoducho napíšte či zatelefonujte riaditeľovi, aká je vaša situácia, poproste ho o pochopenie a dieťa zo školy ospravedlňte. Zdá sa, že školy sú v dnešnej mimoriadnej situácii veľmi ústretové a bez problémov umožňujú nechať dieťa doma aj bez formalít.

2. Individuálne vzdelávanie zo zdravotných dôvodov
„Ak má dieťa nejaké zdravotné dôvody, môže jeho zákonný zástupca kedykoľvek požiadať o individuálne vzdelávanie. Dá sa doň zapojiť na pár mesiacov aj na dlhšie. Potrebujete mať potvrdenie od lekára, že takéto vzdelávanie kvôli zdravotnému stavu odporúča. Nemusí ani napísať diagnózu,“ radí Lucia Kuzminová Rosáková, ktorá pôsobí v organizáciách podporujúcich inkluzívne vzdelávanie a má v možnostiach dištančného vzdelávania veľký prehľad. Svoje štyri deti doma učí už deväť rokov. „O individuálnom vzdelávaní rozhodne riaditeľ. Je na ňom, či ho umožní. Ak áno, dohodnete si so školou, ako bude dieťa ďalej skúšané a hodnotené,“ vysvetľuje. Dieťa by malo v tomto prípade absolvovať týždenne dve hodiny konzultácií s učiteľom, môže to byť aj online.

3. Individuálny štúdijný plán
Ďalšou možnosťou je individuálny štúdijný plán, ktorý je väčšinou určený pre vrcholových športovcov, pre tehotné žiačky či pre deti, ktoré sú vo väzení. „Riaditeľ však môže umožniť individuálny vzdelávací plán aj z iného dôvodu, aj zo strachu z korony,“ vraví Lucia Kuzminová Rosáková. Rodičia sa môžu so školou dohodnúť, v ktoré dni bude dieťa do školy chodiť alebo ako dlhú dobu ju nebude navštevovať vôbec, ďalej sa stanovia podmienky skúšania a hodnotenia.

4. Domáca škola
Ďalšou možnosťou je klasické domáce vyučovanie na základe žiadosti rodiča. Dôvod nie je nutné uvádzať. „Škola v tomto prípade štandardne neposkytuje konzultácie a raz za pol roka dieťa preskúša,“ vysvetľuje Lucia Kuzminová Rosáková. Domáce vyučovanie je však dlhodobou záležitosťou, ktorú zvážte len v prípade, ak o túto formu vzdelávania máte seriózny záujem. Je totiž možné, že základné školy sa o krátky čas zavrú tak či tak.














Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >