Vlašský šalát podľa starej normy.
Foto: varecha.skNajobľúbenejšie recepty na vlašský šalát nájdete na webe www.varecha.sk. Je medzi nimi aj recept pripravený podľa starej československej normy. Presne taký predávali kedysi v bufetoch, bez éčok a ďalších chemikálií, ktoré sú v dnešných výrobkoch tak časté.
Klasický vlašský šalát podľa starej normy
Budete potrebovať:440 g zemiakov, varný typ A
600 g salámy Lyoner (môžete dať podľa vlastného výberu)
320 g uhoriek sterilizovaných
110 g hrášku v slanom náleve
100 g zeleru
100 g mrkvy
40 g horčice plnotučnej
20 g cukru kryštálového
1 g mletého čierneho korenia
20 g octu
500 g majonézy
10 g worchesterskej omáčky
15 g soli
Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme. Očistený zeler a mrkvu uvaríme domäkka vo vode. Zemiaky pretlačíme cez mriežku do misy a zmiešame so salámou a uhorkami, ktoré sme nakrájali na rezance. Pridáme zeler a mrkvu pokrájané na kocky a zamiešame.
2. V octe rozmiešame cukor, horčicu, soľ a worchester, zalejeme šalát, pridáme majonézu a dobre premiešame. Nakoniec okoreníme a primiešame hrášok.
3. Podávame s pečivom a kto chce, aj s feferónovým šalátom vlastnej výroby.