6x banánová šupka. Ako ju môžete využiť pre seba či v domácnosti?

Patricia Poprocká, 19. marca 2022 o 04:32

Aké prospešné sú pre človeka banány, sa vie už dávno. Menej už to, že úžitok je aj z ich šupiek, a to nielen ako výživa rastlín či pôdy. Využiť ich môžete aj na zlepšenie nálady, ozdravenie pleti či na leštenie topánok.

Banány sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov, rovnako aj ich šupky.

Foto: shutterstock

Výživa rastlín

Ľudia, ktorí nevyhadzujú šupky z banánov, ich najčastejšie využívajú ako hnojivo. Banánové šupky totiž obsahujú vápnik, horčík, síru, fosfát, draslík a sodík, čo sú pre rastliny dôležité živiny. Rastlinám ich možno z týchto šupiek dodať trojako: Jednoducho šupku necháte pri rastline a zvyšok necháte na prírodu. Ak tomu chcete pomôcť, môžete šupky nakrájať na kúsky a zakopať, resp. zahrabať ku koreňom rastlín, pár centimetrov pod zem. No a do tretice – šupky namáčajte do vody aspoň na 48 hodín a tou následne polievajte čo potrebujete.

Zlepšenie nálady

V tomto prípade ide o ich priamu konzumáciu, čiže použite šupky iba z bio banánov. Poriadne ich umyte, zalejte vodou a 10 minút povarte. Potom rozmixujte a máte bánanový antidepresívny nápoj, bohatý na serotonín.

Na krajšiu pleť

Šupky svojím zložením pôsobia aj ako upokojujúci a regeneračný krém. Vnútornou stranou šupky jednoducho potrite pokožku, nechajte vyschnúť a potom zmyte vodou. Môžete to aplikovať aj na miesta, ktoré vás svrbia, prípadne na ktorých sa tvoria vyrážky, šupky by mali pôsobiť liečivo a zmierniť zápal. Pomáhajú tiež pri hnisajúcich ranách – v takom prípade sa odporúča šupku na ňu priložiť a nechať pôsobiť, pokojne aj niekoľko hodín. Potom vymeniť. Aj v tomto prípade dbajte, aby to boli šupky z bio banánov.

Belšie zuby

Podobne ako vnútro citrusových šupiek, aj tieto od banánu môžu pôsobiť ako prírodné bielidlo. Samozrejme, nie hneď, ale po opakovanom používaní. Odporúča sa vnútrom šupky prechádzať po zuboch. Ale pozor, nezabudnite si potom ešte normálne vyčistite zubnou kefkou ako zvyčajne.

Vynovené šperky či iné kovové predmety

Aj v tomto prípade máte dve možnosti – buď šperky prejsť vnútrom banánovej šupky a potom vyleštiť handričkou, alebo si vyrobiť banánové leštidlo. A to tak, že šupky rozmixujete s troškou vody, aby vznikla hustá kašička. Do nej namáčajte handričku a šúchajte zájdené kovové predmety či plochy.

Lesklé topánky

Ak nie ste prívržencom kupovanej chémie, tento banánový krém na leštenie topánok vám bude vyhovovať. Funguje to rovnako ako krémy z obchodu: Potrite vnútrom banánovej šupky topánky a potom ich preleštite handričkou. Výsledok bude rovnaký – topánky žiarivo lesklé.


ANKETA:

Vyhadzujete banánové šupky?

29,7%



50,7%



19,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >