6 najčastejších chýb, ktorých sa v aute dopúšťame. Robíte ich tiež?

Patricia Poprocká, 8. júla 2019 o 12:00

Veď je to len chvíľa v aute... Nie tak celkom. V kabíne na štyroch kolesách sme pod väčším drobnohľadom než sa zdá. Aj keď sa počas jazdy deti zabávajú kadečím, vedzte, že podvedome sledujú aj nás. Čo robíme, ako sa správame, naše reakcie, mimovoľné pohyby. A ukladajú si všetko do pamäti, z ktorej to raz vylovia, aj iných životných situáciách.

Kontrolujte sa, ako sa za volantom správate. Vaše reakcie deti ľahko skopírujú.

Foto: shutterstock.com

Teraz, v čase prázdninového cestovania majú na učenie sa idelálnu príležitosť. Takže - pozor na na naše reakcie. Tu je 6 chýb, ktoré robíme najčastejšie.

Nadávame na ostatných šoférov

Nejde ani tak o neslušné slová, ako o to, že deti sa v našich nervóznych reakciách učia netolerancii a agresivite. Kto sa nespráva podľa mojich očakávaní, nadávam mu. Rada je jednoduchá, zmeňte pohľad na situáciu. Áno, môžete sa hnevať na auto kľučkujúcemu v kolóne tými najšťavnatejšími slovami, ale môžete tiež zvoliť Dalajlámov prístup a aj s deťmi sa v pokoji zamyslieť: Kam sa asi ten nešťastník tak ponáhľa, že mu stojí za to takto riskovať?

Telefonujeme, prípadne píšeme správy

Ukazujeme, že práca, biznis, prípadne kamaráti v mobile sú nadovšetko, dokonca aj nad vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť celej rodiny. Vôbec nič sa nestane, ak telefón v aute vôbec nezdvihneme. Dokázali sme tak žiť kedysi, teraz už nie? Prípadne môžeme poprosiť deti nech ho zodvihnú za nás a opíšu volajúcemu aktuálnu situáciu. Priučiť sa takejto konverzácii nikdy nie je na škodu.

Vyhadzujeme odpadky z okna

Nemá sa to, ale robí sa to. Ak vyhodíte kôstku z marhule, nie je to až taký prehrešok proti životnému prostrediu, je to však signál, že veci možno vyhadzovať von oknom. A je to dokonca zábava! Dieťa spravidla nerozlišuje medzi bio a nebio, a tak môžu končiť popri ceste plastové fľaše, ponožky, alebo čokoľvek, čo dieťaťu príde pod ruku. Možno aj váš mobil, ktovie?

Znervóznieme, keď poblúdime

S navigáciou to už nie je také časté ako bez nej, ale stáva sa aj to. Spoliehať sa výlučne na techniku sú dnes mnohí ľudia zvyknutí, o to bezradnejší sú potom bez nej. Koľkí budú radšej v panike vyťukávať do mobilu a hľadať trasu namiesto toho, aby zastavili na čerpacej stanici alebo hocikde v meste a opýtali sa na cestu miestnych ľudí? Všade sú len ľudia a čo nevie jeden, ukáže druhý. Možno tak získate aj nových priateľov. Nech už sa rozhodnete pre čokoľvek, snažte sa zostať pokojní, riešte problém a deťom vysvetlite, čo sa práve deje. Pamätajte, práve im ukazujete, ako sa riešia núdzové situácie, nielen v aute. Chcete, aby sa pri vlastnom probléme hnevali na techniku alebo radšej skúsili poradiť si po svojom?

Nepripútavame seba ani deti

Veď ideme len tu, na skok. K tragédiám však dochádza v sekunde a osudová môže byť každá. „Vykladala som nákup z kufra, na chvíľu odbehla asi 20 metrov manželovi otvoriť garáž, keď do môjho auta napálilo iné auto, asi v 60-kilometrovej rýchlosti. Odvtedy oslavujem narodeniny dvakrát do roka,“ opisuje Klára svoj takmer neuveriteľný zážitok spred šiestich rokov. Je trocha o inom, svedčí však o tom, že osud je naozaj nevyspytateľný. Samozrejme, na určité veci treba aj šťastie, niekedy mu pomôžeme práve tým, že seba a deti vždy pripútame.

Sme arogantní

Predbehli nás? To teda nie! Musíme im to vrátiť!!! Deti majú možno z takýchto pretekov niekedy zábavu, do podvedomia im však takto opäť diktujeme aroganciu a agresivitu. My sme tu páni, králi cesty, nás nesmie nikto predbehnúť. A už vôbec nie dodávka či nejaké lacné malé auto. Pýcha je pád, ľudia pri nej často neodhadnú vlastné možnosti, prípadne na nich zabudnú a výsledok býva fatálny.


ANKETA:

Nadávate pred deťmi za volantom?

25,9%



53,1%



18,8%



2,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >