Svetový jaskynný unikát či termálne jazierko, kde sa možno vždy okúpať. Tipy na výlet na päť výnimočných miest Slovenska

Patricia Poprocká, 27. mája 2022 o 04:59

Máj sa pomaličky končí, teplé počasie ťahá človeka von. Premýšľate, kam sa vydať? Skúste si vybrať z našich dnešných piatich rôznorodých tipov na známe i menej známe miesta Slovenska, ktoré treba aspoň raz za život vidieť.

Ochtinská aragonitová jaskyňa


Každý pozná Domicu, Demänovskú jaskyňu, Dobšinskú ľadovú jaskyňu bez ľadu či Beliansku jaskyňu. Ochtinská aragonitová jaskyňa patrí medzi tie menej známe, no pritom je svetovým unikátom a národnou prírodnou pamiatkou. A to pre vzácnu rôznorodú aragonitovú výplň i podzemné priestory. Zvlášť cenný je strop jaskyne, zdobený „jedinečnými formami excentrickej formy aragonitu,“ udáva Správa slovenských jaskýň s tým, že jaskýň tohto typu je na svete sprístupnených len veľmi málo, aj to zväčša nemajú takúto unikátnu výzdobu. Ochtinskú aragonitovú jaskyňu nájdete neďaleko Rožňavy, konkrétne pri obci Ochtiná, blízko cesty medzi Jelšavou a Štítnikom v nadmorskej výške 667 m. Prehliadka trvá asi pol hodinu a teplota neprekračuje osem stupňov, takže sa odporúča teplejšie obliecť.

Lačnovský kaňon


Áno, aj taký máme. Je málo známy, ale prekrásny. Pripomína Slovenský raj a nachádza sa neďaleko, v pohorí Branisko. Je dlhý dva kilometre a ponúka skvelý nenáročný dobrodružný výlet s deťmi. Prechádzka tiesňavou lemovanou skalami, strmými svahmi v nádhernej scenérii je naozaj zážitkom. Nechýbajú ani vodopády a rebríky a záchytné reťaze, nech je podoba s Rajom kompletná. Ku kaňonu sa dostanete z obce Lipovce, osady Lačnov. Neďaleko je aj Lipovský hrad, presnejšie zrúcanina, kde si tiež možno urobiť príjemnú prechádzku, pokojným lesom.


Kalameny


Ležia 13 kilometrov od Ružomberka a skrývajú poklad – termálny prameň s jazierkom, kde sa možno bezplatne okúpať uprostred nádhernej prírody. Dostať sa tam dá z obce Kalameny po žltej turistickej značke. O túre v tomto prípade hovoriť nemožno, je to naozaj blízko, jazierko vidieť už z cesty, je to zhruba kilometer. Jazierko nie je ani veľké, ani hlboké, turistický sprievodca udáva rozmery okolo 10x20 metrov. Voda v ňom však vyviera z hĺbky 500 metrov a má 33 stupňov v každom ročnom období. Okúpať sa tam teda možno kedykoľvek, bez ohľadu na počasie. Voda je slabo mineralizovaná, sfarbená do oranžova. Deti poteší malá fontánka. Hneď vedľa je potok, kde sa možno schladiť v horúčavách. Miesto je vybavené aj lavičkami a ohniskom. Kto chce, môže si ešte odskočiť na neďalekú zrúcaninu Liptovského hradu, najvyššie položenú na Slovensku. Dostanete sa ta pokračovaním po žltej turistickej značke a odmenou budú úchvatné výhľady.

Gerlach


Z najvyššieho hradu na najvyššie miesto na Slovensku, prečo nie? Kto by nechcel hľadieť na krajinu z výšky 2655 metrov? Pochopiteľne, je to iná káva než výstup na hrady, no pri troche snahy nie je dôvod, prečo by ste to nezvládli. Na Gerlach sa treba pripraviť vopred, a to fyzicky i organizačne. Ide o celodennú túru, výstup sa odhaduje na 8-10 hodín, takže určitá kondícia nevyhnutná je. Vzhľadom na bezpečnosť je dovolené ísť na Gerlach len v sprievode certifikovaného horského vodcu, je teda dobré dohodnúť sa s niektorým trasu primeranú vašim schopnostiam a možnostiam. Východiskovým bodom je Tatranská Polianka alebo chata Sliezsky dom, kde je ideálne prespať, aby ste mali zážitok z Tatier dokonalý. Sezóna výstupov začína od 1. júna, čiže teraz je čas plánovať. Môžete sebou zobrať i dieťa staršie ako sedem rokov.

Náučný banský chodník Ľubietová


Spomienka na zlatý vek baníctva v tejto časti Banskobystrického kraja, a tiež vynikajúca pomôcka na výučbu histórie. Ťažba medi prekvitala v Ľubietovej od 14. a do polovice 16. storočia, v 17. storočí sa tu postavila fabriky na výrobu mosadze. Dolovala sa tu i železná ruda. Dnes zostali zavalené štôlne a veľmi zaujímavý náučný chodník, ktorý človeka vtiahne do dávneho sveta baníkov. Chodník začína v obci Ľubietová na námestí a má dva okruhy. Môžete si zvoliť kratšiu, 4,5-kilometrovú trasu, alebo raz tak dlhú. Zaberie vám to dve až štyri hodiny, podľa toho, ako sa na jednotlivých stanovištiach zdržíte. Obzerať je čo – okrem krásnej prírody, náučných tabúľ a vchodov do štôlní aj repliky niekdajších baníckych zariadení.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >