Recept na víkend: 3 skvelé jedlá z bryndze. Tyčinky, slaný koláč i netradičná nátierka

Gabriela Bachárová, 10. apríla 2021 o 05:00

Kto by ju nemiloval? Bryndza je jednoducho naša. Skúste si z nej pripraviť menej tradičné recepty.

Z bryndze sa dajú vyčarovať rôznorodé jedlá.

Foto: Shutterstock.com

Bryndzové tyčinky

Potešia pri večernom sledovaní televízie.
Suroviny:
250 g bryndze
250 g masla
300 g hladkej múky
1 vajce
soľ
rasca

Múku, maslo a bryndzu osolíme a spracujeme na tuhšie cesto. Vyvaľkáme ho na tenší plát, z ktorého vykrajujeme pásiky, obdĺžniky či iné obľúbené tvary. Pred krájaním ešte cesto potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Upečieme a podávame k vínu či čaju.

Bryndzová nátierka so sardinkami

Netradičná kombinácia so sardinkami pozdvihne klasickú bryndzovú nátierku.
Budete potrebovať:
300 g bryndze
jednu škatuľku sardiniek
1 vajce
1 cibuľu
citrónová šťava
pažítka
soľ

Do bryndze zamiešame pomleté alebo vidličkou rozpučené sardinky, na tvrdo uvarené postrúhané vajce, na jemno nastrúhanú cibuľu a pokrájanú pažítku, dosolíme a dochutíme citrónovou šťavou.

Slaný bryndzový koláč

Vyskúšajte niečo netradičného!
Suroviny:
500 g polohrubej múky
50 g masla
20 g droždia
1 žĺtok
3 dl mlieka
100 g slaniny
250 g bryndze
6 lyžíc kyslej smotany
1 malá cibuľa
soľ
pažítka
rasca

Do preosiatej múky urobíme v strede jamku, rozmrvíme do nej droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások. Pridáme zmäknuté maslo, soľ, žĺtok a so zvyšným teplým mliekom zamiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na vymastený plech a napoly zapečieme. Kým sa cesto pečie, opražíme na kocky nakrájanú slaninu s nasekanou cibuľkou do ružova. Cesto vyberieme z rúry, posypeme slaninou a cibuľou, nahádžeme bryndzu, posypeme rascou, polejeme smotanou, posypeme nakrájanou pažítkou a v horúcej rúre dopečieme.

(Zdroj receptov: publikácie Jedlá z mlieka a mliečnych výrobkov od Anny Marienkovej a Príprava jedál od E. Brhlíka a J. Romaňuka)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >