Recept na víkend: 3 skvelé jedlá z bryndze. Tyčinky, slaný koláč i netradičná nátierka

Gabriela Bachárová, 10. apríla 2021 o 05:00

Kto by ju nemiloval? Bryndza je jednoducho naša. Skúste si z nej pripraviť menej tradičné recepty.

Z bryndze sa dajú vyčarovať rôznorodé jedlá.

Foto: Shutterstock.com

Bryndzové tyčinky

Potešia pri večernom sledovaní televízie.
Suroviny:
250 g bryndze
250 g masla
300 g hladkej múky
1 vajce
soľ
rasca

Múku, maslo a bryndzu osolíme a spracujeme na tuhšie cesto. Vyvaľkáme ho na tenší plát, z ktorého vykrajujeme pásiky, obdĺžniky či iné obľúbené tvary. Pred krájaním ešte cesto potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Upečieme a podávame k vínu či čaju.

Bryndzová nátierka so sardinkami

Netradičná kombinácia so sardinkami pozdvihne klasickú bryndzovú nátierku.
Budete potrebovať:
300 g bryndze
jednu škatuľku sardiniek
1 vajce
1 cibuľu
citrónová šťava
pažítka
soľ

Do bryndze zamiešame pomleté alebo vidličkou rozpučené sardinky, na tvrdo uvarené postrúhané vajce, na jemno nastrúhanú cibuľu a pokrájanú pažítku, dosolíme a dochutíme citrónovou šťavou.

Slaný bryndzový koláč

Vyskúšajte niečo netradičného!
Suroviny:
500 g polohrubej múky
50 g masla
20 g droždia
1 žĺtok
3 dl mlieka
100 g slaniny
250 g bryndze
6 lyžíc kyslej smotany
1 malá cibuľa
soľ
pažítka
rasca

Do preosiatej múky urobíme v strede jamku, rozmrvíme do nej droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások. Pridáme zmäknuté maslo, soľ, žĺtok a so zvyšným teplým mliekom zamiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na vymastený plech a napoly zapečieme. Kým sa cesto pečie, opražíme na kocky nakrájanú slaninu s nasekanou cibuľkou do ružova. Cesto vyberieme z rúry, posypeme slaninou a cibuľou, nahádžeme bryndzu, posypeme rascou, polejeme smotanou, posypeme nakrájanou pažítkou a v horúcej rúre dopečieme.

(Zdroj receptov: publikácie Jedlá z mlieka a mliečnych výrobkov od Anny Marienkovej a Príprava jedál od E. Brhlíka a J. Romaňuka)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

  • Obrázok 11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    Tá vôňa, ktorá sa šíri pri príprave zemiakových placiek, priláka do kuchyne celú rodinu. Aj vám sa stáva, že ich nestíhate piecť, tak rýchlo miznú ešte za horúca? Pripomeňte si toto obľúbené jedlo s naším rebríčkom najklikanejších receptov v histórii Varecha.sk. Tak čo, budú na večeru?

  • Obrázok 10x sólo pre karfiol

    10x sólo pre karfiol

    Všeličo sa dá pripraviť z karfiolu, nielen ho vypražiť v trojobale. A tieto recepty sú toho dôkazom!

  • Obrázok Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Zahryznite sa do jahôd na tisíc spôsobov, teraz je ideálny čas. Ak chcete vyskúšať niečo nové než váš už osvedčený džem či zákusok, skúste niečo z našich tipov. Rýchla bublanina, lahodný krém či netradičný likér.

  • Obrázok 10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    Kúsky dochrumkava vypraženého kuracieho mäsa, tie veru málokoho nechajú chladným. Kuracie nugetky sú bežnou súčasťou ponuky fastfoodových reťazcov a nájdeme ich aj ako polotovar v mraziacich boxoch. Ale ruku na srdce, domáce sú domáce. Je viacero možností ako ich pripraviť, tak niektorú vyskúšajte. Určite nimi potešíte aj svoje deti, napríklad ak ste ešte nestihli osláviť deň detí.

  • Obrázok Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Obzrime sa dnes do histórie, chceli by ste ochutnať, čo jedli naši vojaci, bojujúci na frontoch v SNP? Malo byť toho veľa, malo to byť sýte, výživné a rýchle. Požiadavky na jedlo neboli zvlášť náročné, napokon, ani vyberať nebolo veľmi z čoho. Vodová polievka s krupicou, krúpami či ryžou, ktorú recept vám dnes ponúkame, možno znamenala hody.

  • Obrázok 10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    Každoročné jahodové hody sú tu. A ako inak začať sezónu najobľúbenejšieho slovenského ovocia, než dobrým koláčikom? My budeme piecť bublaninu. Pridáte sa?

  • Obrázok Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Milovníci čipsov majú zrejme dávno svoj obľúbený druh i značku, ktorej sa tie domáce sotva vyrovnajú, ak však chcete skúsiť menej ťažkú verziu, je tu náš dnešný recept. Čipsy, ktoré sa netopia v mastnote, a po zjedení ktorých nemusíte mať výčitky svedomia, naopak.

Ďalšie články v rubrike >