Z bryndze sa dajú vyčarovať rôznorodé jedlá.
Foto: Shutterstock.comBryndzové tyčinky
Potešia pri večernom sledovaní televízie.Suroviny:
250 g bryndze
250 g masla
300 g hladkej múky
1 vajce
soľ
rasca
Múku, maslo a bryndzu osolíme a spracujeme na tuhšie cesto. Vyvaľkáme ho na tenší plát, z ktorého vykrajujeme pásiky, obdĺžniky či iné obľúbené tvary. Pred krájaním ešte cesto potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Upečieme a podávame k vínu či čaju.
Bryndzová nátierka so sardinkami
Netradičná kombinácia so sardinkami pozdvihne klasickú bryndzovú nátierku.Budete potrebovať:
300 g bryndze
jednu škatuľku sardiniek
1 vajce
1 cibuľu
citrónová šťava
pažítka
soľ
Do bryndze zamiešame pomleté alebo vidličkou rozpučené sardinky, na tvrdo uvarené postrúhané vajce, na jemno nastrúhanú cibuľu a pokrájanú pažítku, dosolíme a dochutíme citrónovou šťavou.
Slaný bryndzový koláč
Vyskúšajte niečo netradičného!Suroviny:
500 g polohrubej múky
50 g masla
20 g droždia
1 žĺtok
3 dl mlieka
100 g slaniny
250 g bryndze
6 lyžíc kyslej smotany
1 malá cibuľa
soľ
pažítka
rasca
Do preosiatej múky urobíme v strede jamku, rozmrvíme do nej droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások. Pridáme zmäknuté maslo, soľ, žĺtok a so zvyšným teplým mliekom zamiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na vymastený plech a napoly zapečieme. Kým sa cesto pečie, opražíme na kocky nakrájanú slaninu s nasekanou cibuľkou do ružova. Cesto vyberieme z rúry, posypeme slaninou a cibuľou, nahádžeme bryndzu, posypeme rascou, polejeme smotanou, posypeme nakrájanou pažítkou a v horúcej rúre dopečieme.
(Zdroj receptov: publikácie Jedlá z mlieka a mliečnych výrobkov od Anny Marienkovej a Príprava jedál od E. Brhlíka a J. Romaňuka)