Kyslá kapusta je zdravá, využívajte ku v kuchyni viac.
Foto: Shutterstock.comPohánka s kyslou kapustou, tofu a hubami
Ak máte radi zdravšiu stravu, nasledujúci recept je presne pre vás. Na päť porcií budete potrebovať:400 g pohánky
hrsť sušených húb
4 lyžice oleja
2 cibule
1 lyžičku rasce
2 menšie zemiaky
3 menšie bobkové listy
500 g kyslej kapusty
1 lyžicu polievkového korenia
180 g údeného tofu
1 – 2 lyžičky tmavého trstinového cukru
Postup:
1. Huby nasypeme do misky, zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme chvíľu zmäknúť.
2. Pohánku poriadne umyjeme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Privedieme k varu a varíme asi desať minút. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť.
3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Na panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu a opražíme doružova. Prisypeme rascu, ktorú tiež krátko opražíme. Pridáme huby (vrátane vody), ďalej na kocky nakrájané zemiaky a bobkový list. Dusíme, kým zemiaky nezačnú mäknúť. Trvá to asi 20 minút.
4. Vsypeme nasekanú kyslú kapustu (môžeme, ale nemusíme predtým prepláchnuť), polievkové korenie a ak je treba, dolejeme trochu vody. Dusíme ďalších 10 minút.
5. Pridáme na malé kocky nakrájané tofu, môžeme dochutiť cukrom (ak ste kapustu neprepláchli) a opäť chvíľu podusíme.
6. Nakoniec vsypeme uvarenú pohánku a dôkladne premiešame.
(Recept je z knihy Zeleninová kuchařka od Petra Klímy)
Zemiakové placky s kyslou kapustou
Na asi 12 kúskov budete potrebovať:450 g zemiakov, varný typ B alebo C
350 g bielej kyslej kapusty
100 g oškvarkov
60 g hladkej múky
3 strúžiky cesnaku
2 vajíčka
4 lyžice masti
2 lyžičky sušeného majoránu
2 lyžičky drvenej rasce
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Dôkladne z nich vytlačíme tekutinu. Z kapusty rovnako vytlačíme tekutinu a dáme ju odkvapkať na cedník. Cesnak olúpeme a prelisujeme. Oškvarky nakrájame najemno. Vo väčšej mise zmiešame všetky suroviny okrem masti.
2. Na panvici na strednom ohni rozohrejeme masť a z dvoch lyžíc cesta na nej tvarujeme placky s priemerom 7 centimetrov. Pražíme dozlatova dve tri minúty z každej strany. Hotové placky položíme na tanier vyložený papierom na pečenie, ktorý odsaje prebytočný tuk. Placky môžeme podávať s údeným mäsom.
(autorom receptu je český šéfkuchár a autor kuchárskych kníh Roman Vaněk)
Zapečená kyslá kapusta s jablkami a klobáskou
Budete potrebovať:500 g bielej kyslej kapusty (môžete nakrájať na menšie časti, prípadne i prepláchnuť, ak by bola príliš kyslá)
2 – 3 jablká, olúpané a nastrúhané na menšie kúsky
100 ml jablčného muštu
2 - 3 ks klobásky podľa vlastného výberu
1 lyžičku cukru
1 lyžičku drvenej rasce
slnečnicový olej
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
1. Klobásy nakrájajte na kolieska a krátko orestujte.
2. Zmes kapusty, jabĺk, muštu, cukru a rasce osoľte a okoreňte.
3. Do zmesi pridajte klobásky a pečte asi 45 minút na 180 stupňoch.
4. Môžete jesť len tak alebo s chlebom či zemiakmi.